18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Consemn pe unitate în PNL! De ce tac mâlc liberalii din Timiș și de la centru în privința plagiatului ministrului Bode ?

Decizia de plagiat a Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai în cazul lui Lucian Bode i-a redus la tăcere, deocamdată, pe liderii PNL care erau instruiți în urmă cu două zile să-l apere până în pânzele albe pe ministrul de Interne și să o atace pe jurnalista care i-a dezvăluit plagiatul din teza de doctorat pe motiv că n-ar avea autoritate în domeniu. Singurul care a ieșit să-i ceară demisia a fost Dan Vîlceanu, fost ministru și secretar general al partidului, mazilit de tandemul Lucian Bode – Nicolae Ciucă, cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis. De ce tac liberalii acum, în condițiile în care n-au avut nicio reținere să le facă vânt rapid altor miniștri acuzați de plagiat, respectiv Florin Roman și Sorin Cîmpeanu?

Perseverent în politică și abil în a-și oferi serviciile șefilor, Lucian Bode este în momentul de față cel care conduce de fapt PNL. Simbolic, la o simplă accesare a site-ului PNL, secțiunea echipa de conducere a partidului, respectiv Biroul Executiv, este deschisă cu poza lui Lucian Bode, secretar general, urmată de a lui Nicolae Ciucă, președintele partidului, chiar dacă în statut acesta este primul menționat la componență, iar secretarul general al treilea, după prim-vicepreședinți.

„În partid, Bode s-a remarcat prin faptul că era un bun organizator, meticulos, organizat și harnic, foarte ambițios dar și extrem de obedient față de conducerea partidului”, face o sursă HotNews.ro un profil al lui Lucian Bode.

Cu o experiență de mai bine de 20 de ani în politica românească, ascensiunea lui Bode este strâns legată de liberalii din Transilvania. Acum el îl ghidează pe Nicolae Ciucă cu girul președintelui Klaus Iohannis, având în prezent susținerea totală din partea liberalilor pentru a-și continua mandatul de ministru de Interne potrivit surselor HotNews.ro. Deocamdată, liberalii n-au primit un semnal de la Iohannis să schimbe macazul.

„În momentul de față nimeni nu contestă sau critică acțiunile lui Lucian Bode în speranța că scandalul plagiatului va trece de la sine. Bode are toată susținerea președintelui Klaus Iohannis și este cel care îl direcționează pe Ciucă în relația cu liderii din teritoriu. O eventuală demitere sau demisie a acestuia l-ar afecta direct pe Ciucă și proiectul președintelui”, au explicat politice pentru HotNews.ro. Bode este un pion important în planul lui Iohannis de a continua colaborarea cu PSD nu doar până în 2024, ci și după. Mai mult, o demisie/demitere l-ar vulnerabiliza și pe Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat și, deocamdată, pus pe hârție ca posibil candidat la prezidențiale.

De altfel, ar fi de remarcat momentul Schengen, când în spatele ușilor închise, liberalii s-au declarat nemulțumiți, iar unii au cerut capul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, după ratarea aderării, și nu a lui Lucian Bode, ministru de Interne, principal responsabil pentru negocieri.

Ascensiunea lui Bode în politica centrală

De profesie inginer, potrivit CV-ului publicat pe Camera Deputaților, Bode a intrat în politică la nivel local, în 2000, iar primele funcții deținute au fost de consilier local al comunei Valcău de Jos și secretar în PD Sălaj. Potrivit CV-ului, până în 2008 a fost secretar general la PD-L apoi a candidat și a fost ales deputat de Sălaj. Tot în 2008 a fost ales președintele organizației PDL-Sălaj.

„Începuturile lui Bode în politica de la centru sunt în strânsă legătură cu Daniel Buda – omul de încredere din Parlament al lui Emil Boc. Ca fapt divers, Bode a fost secretar în PDL Sălaj în perioada când o treime din oamenii din Biroul politic al organizației erau angajați la Societatea de apă și canalizare a orașului care aparținea de fapt de Consiliul Județean Cluj. Cu alte cuvinte pe ștatul de plată al lui Emil Boc”, au explicat surse politice pentru HotNews.ro.

De menționat ar fi că actualul președinte PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, este din comuna Românași, județul Sălaj, iar fratele acestuia Ioan Buda este primar în comuna respectivă.

Cine sunt liderii care l-au susținut pe Bode

În interiorul PNL, se știe că Lucian Bode este susținut puternic și a fost promovat constant de liderii PNL din nord-vestul țării, foștii lideri PD-L: Emil Boc, Daniel Buda, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur și Gheorghe Falcă.

Acesta a fost susținut în 2008 în funcția de președinte PDL Sălaj de către Vasile Blaga. Din 2008 când a intrat în Parlament, Bode a fost un apropiat al liderului PDL Cluj Daniel Buda, omul de încredere al lui Emil Boc.

„În partid, Bode s-a remarcat prin faptul că erau un „bun organizator, meticulos, organizat și harnic, foarte ambițios dar și extrem de obedient față de conducerea partidului”, susțin sursele Hotnews.ro.

În 2012, deputatul PD-L, Lucian Bode este timp de 73 de zile, ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu propus și susținut în funcție de organizația PD-L Cluj.

După fuziunea PNL cu PD-L, în 2014, Lucian Bode a fost ales președintele PNL Sălaj și vicepreședinte pe regiunea N-V sprijinit de Emil Boc, Gheorghe Falcă și organizațiile Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Satu Mare.

Bode și legăturile de la Cluj

În 2019, Lucian Bode este susținut de aceiași lideri pentru a deveni ministru al Transporturilor în guvernul condus de Ludovic Orban. Bode o numește secretar de stat în ministerul pe care îl conduce pe Ștefania Ferencz, fosta șefă de cabinet a fostului premier, Emil Boc. Tot în mandatul lui Bode la Transporturi, Ferencz a fost numită și în consiliile de administrație ale ROMATSA și CNAIR, potrivit Adevărul.ro.

În 2020, Lucian Bode se regăsește în Guvernul condus de Florin Cîțu de această dată în funcția de ministru de Interne. Aceeași Ștefania Ferencz este numită secretar de stat la ministerul de Interne.

Mai mult, Bode îl numește pe un apropiat al acesteia, comisarul-șef Victor Ștefan Ivașcu, șef la Inspectoratul Poliției de Frontiera, potrivit ziardecluj.ro.

Scandalul BMW-urilor și legătura cu președintele Iohannis

Un episod controversat al mandatului în fruntea ministerului de Interne este scandalul celor 600 de mașini BMW pentru Poliție, de la firma Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Poliția Română s-a apărat susținând că o procedură similară a avut loc anul trecut, e drept pentru doar 300 de mașini, dar având aceleași specificații tehnice.

Lucian Bode a susținut că licitaţia este corectă, acuzându-l pe liderul USR, Cătălin Drulă că dezinformează și pune în pericol aderarea României la Schengen.

Studiile efectuate la academia SRI i-au dat dureri de cap

La capitolul studii, Lucian Bode a absolvit în 1998 Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, Universitatea Oradea.

În 2011 obține un master în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, iar în 2018 își dă lucrarea de doctorat în Relaţii internaţionale şi Studii Europene la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

De menționat, este că lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode a fost coordonată de profesorul Adrian-Liviu Ivan care este în prezent rector Comandant al Academiei SRI „Mihai Viteazu” din București.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Sursa: https://www.hotnews.ro

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :