0.7 C
Timișoara
joi 7 decembrie 2023

Comunitatea e cu tine / No person left behind | FOTO-VIDEO

Studenții Universității e Științele Vieții „Regele Mihai I” au dovedit din nou că pe lângă preocupările legate de studiile pe care le urmează sunt pe deplin ancorați în realitățile sociale ale comunității în care trăiesc. Aceste realități nu întodeauna sunt din cele mai plăcute. Împotriva a două mari flageluri ce macină societatea românească s-au ridicat tinerii. Pe lângă multe neajunsuri Traficul, fie ele de persoane sau de substanțe narcotice, lovește la integritatea viitorului țării.

Conduerea Universității de Științele Vieții a dat tot sprijinul tinerile ce și-au unit vocile pentru a atenua pe cât posibil acest trafic sinistru. Aproape toate instituțiile importante din județ s-au raliat la susținerea evenimentului din acest sfârșit de săptămână.

Asociația Organizația Studenților USB UNITED STUDENTS din cadrul Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara este inițiatoarea Campaniei de conștientizare şi prevenire a pericolelor provocate de traficul de persoane şi traficul de droguri „Comunitatea e cu tine – No person left behind”, în parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Alianța Timișoara Universitară – ATU, Consiliu Județean Timiș, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și și Consiliere Antidrog Timișoara, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, Brigada de Combatere a Criminalitații Organizate Timiș, Serviciul de Telecomunicații Speciale – Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Spitalul Militar de Urgență Dr. Victor Popescu, Ministerul Apărării Naționale – Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”.

În Piața Unirii, au fost amplasate mai multe standuri, de unde publicul a aflat informații utile  privind realitatea întunecată în care drogurile sau traficul de persoane pot corupe viața. Acestea au fost oferite de mai multe echipe mixte, formate din membri ai autorităților locale și regionale de menținere a ordinii și siguranței publice.

Evenimentul, organizat cu ocazia deschiderii anului universitar, aduce laolaltă cele mai importante instituții de apărare națională, în lupta pentru combaterea și stoparea traficului de persoane și a traficului de droguri, adresându-se studenților români și straini din universitățile timișorene cât și întregii comuntăți timișene.

Obiectivele evenimentului :
Creşterea gradului de informare și sensibilizare în randul studenților în ceea ce privește riscurile şi implicaţiile asociate fenomenului de trafic de persoane și a traficului de droguri;
Informarea tinerilor cu privire la modalităţile de reducere a riscurilor şi de gestionare a vulnerabilităţii acestora;
Diminuarea gradului de vulnerabilitate în rândul studenților privind traficul de personae si traficul de droguri;
Creșterea nivelului de conștientizare în rândul eventualelor victime cu privire la drepturile acestora : asistență și sprijin, protecție, compensații financiare, drepturi privind munca, drepturi de reintegrare;
Înțelegerea modului în care tehnologia este de multe ori utilizată în mod abuziv, pentru facilitarea traficului de personae si a traficului de droguri (capcanele spațiului virtual).

Evenimentele au avut loc în Piața Unirii din Timișoara unde toate entitățile enumerate mai sus au avut standuri unde specialiști cu experiență au arătat, fiecare în parte, cum se poate acționa împotriva traficului și a traficanților. Poliția Locală cât și cea Națională, Jandarmeria, Armata au prezentat tinerilor interesați atât dotările lor cât și moul de operare atuni când este necesar.

Personalul de la Ambulanță, Smurd sau Pompieri au făcut demonstrații în direct de intervenție în az de nevoie.

Toată după amiază a fost dedicată celor ce doreau să facă un tur al standurilor instituțiilor partenere din întreaga piață.

de la ora 18 a urmat o conferință dedicată aceluiași scop de a informa tinerii despre pericolele ascunse în spatele faptelor ilegale, unde instituțiile partenere proiectului au abordat subiecte tematice acute. Totul s-a desfășurat în curtea interioară amenajată a Cazarmei U cunoacută drept CODRU Urban Garden.

A atras atenția în mod special mărturia unei tinere fostă victimă a traficanților de ființe. După e a reușit să scape din rețeuna de infractori s-a dedicat salvării și reabilitării tuturor persoanelor ce apelează la dânsa. A atras atenția în mod special la complicitatea unor organe ale statului cu bandele de infractori aducând exemple concrete din județul Iași.

La fel de mare interes a stârnit și prezentarea fenomenului infracțional organizat din punctul de vedere al procurorului șef al formațiunii specializate de combatere a criminialității de acest fel: DIICOT.

După parte serioasă a lucrurilor sumbre a urmat un bu=ineveni concert dedicat tinerilor oferit de Alina Eremia pe scena din Piața Unirii.

Prin Campania de conștientizare şi prevenire a pericolelor provocate de traficul de persoane şi traficul de droguri „Comunitatea e cu tine – No person left behind” organizatorii și-au propus o informare direct de la cei din prima linie, cei care sunt responsabili în a preveni, a proteja şi a oferi suport persoanelor care au căzut pradă consumului de droguri, sau pot fi/sunt victimele traficului de persoane.

Este un proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiş, prin programul TimCultura 2023, în cadrul unei campanii care dorește să mobilizeze comunitățile locale și autoritățile naționale pentru a fi proactive în combaterea și stoparea traficului de persoane și a traficului de droguri. Campania ”Comunitatea e cu tine” își propune să ofere o informare directă de la cei din prima linie, responsabili în a preveni, proteja și oferi suport persoanelor care au căzut pradă consumului de droguri sau pot fi victimele traficului de persoane.

Alte subiecte :

Concert de muzică rock și spectacol cu 250 de drone, joi în Iulius Town

Un an plin de evenimente dedicate culturii, în toate formele sale, care au reunit generații și care ne-au demonstrat că arta...

Liberalii se bat cu pesediștii care să le dea mai mulți bani profesorilor! Aceștia ar putea avea salariile majorate cu 20 la sută de...

Liberalii, susținuți de ministrul Finanțelor Marcel Boloș intenționează să propună în bugetul de stat o majorare de 20% a salariilor profesorilor din 2024, susțin...

Citește și :