Cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) au fost amendate cu 353,4 milioane de lei (aproximativ 71 milioane euro), a anunțat marți, 15 februarie, Consiliul Concurenţei.
Potrivit sursei citate, companiile sancţionate sunt: Baxalta Gmbh, Elveţia – 109 milioane lei; CSL Behring Gmbh, Germania – 76,8 milioane lei; Biotest AG, Germania – 25,5 milioane lei; Kedrion Spa, Italia -16,1 milioane lei; Octapharma AG, Elveţia – 125,1 milioane lei; PPTA, Belgia: 375.521 lei.
În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi chiar întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.
PPTA a facilitat aceste practici anticoncurenţiale şi a contribuit prin propriile acţiuni la atingerea obiectivului comun, depăşind, prin aceasta, sfera activităţilor specifice la nivelul unei asociaţii cu scopul de a influenţa procesul legislativ.
Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esenţiale destinate tratamentului unor multiple afecţiuni grave, a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicamentele necesare pacienţilor, prin declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravităţii situaţiei generate pe piaţa naţională.
Decizia Autorităţii de Concurenţă poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Bogdan Chirițoiu: ”Medicația unor pacienți a fost afectată”
Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, a precizat marți, la B1 TV, că amenda dată companiilor respective este a doua cea mai mare din istoria instituției.
”Fiind vorba de companii mari, companii internaționale, normal că sancțiunile sunt mari pentru că, dacă ar fi sancțiuni mici, nu le-ar păsa. Ca să îi descurajeze de la astfel de comportamente trebuie să fie sancțiuni mari. Într-adevăr, 71 de milioane de euro e a doua cea mai mare amendă pe care am dat-o noi în istorie. După cea pentru companiile de carburanți, asta este cea mai mare. (…) E vorba de șase părți, cinci companii producătoare de medicamente și asociația lor, care au fost sancționate.
Evident că acest caz legată de sănătatea oamenilor, dar nu suntem noi în măsură să evaluăm acolo impactul, deci noi ne uităm ne uităm numai la comportamentul anticoncurențial. Ce am constatat noi, că aceste companii au stabilit între ele să își retragă unele produse din România, creând astfel o presiune asupra Guvernului român să îmbunătățească condițiile, să îmbunătățească prețurile pe care le plătea pentru aceste produse. Din punct de vedere al legii concurenței, nu înfierăm o companie care decide să nu vândă un produs în România, e dreptul lor. Dacă consideră că prețul în România nu e suficient de atractiv, e dreptul lor să nu vândă în România, dar ce n-au voie să facă – n-au voie să se înțeleagă între ele mai multe companii, să se coordoneze astfel încât să creeze, repet, o presiune asupra Guvernului român să crească prețurile pe care le plătea companiilor”, a declarat Chirițoiu.
Întrebat dacă e de părere că s-a pus în pericol viața pacienților, el a explicat: ”E de bun simț. Ne dăm toți seama că în momentul când unor pacienți cronici le este afectată medicația, când ei nu găsesc medicamentul sau trebuie să treacă de pe un produs cu care sunt obișnuiți pe un alt produs, evident că există niște riscuri privind sănătatea lor, asta ne dăm cu toții seama. Repet, noi suntem o autoritate de concurență, nu suntem calificați să spunem noi cât de mare e impactul, cât de mare este riscul.”
Sursa: https://m.ziare.com