Comercianții ar putea fi obligați să accepte plățile prin carduri bancare

178

Un număr de 32 de deputați și senatori au inițiat un proiect de lege care prevede obligativitatea majorității comercianților de a accepta la plată cardurile bancare dar și posibilitatea primirii de numerar, într-o anumită limită, la POS din magazine.

Una dintre prevederile proiectului de lege stabilește obligaţia firmelor şi instituţiilor publice care furnizează servicii de utilitate publică să accepte plăţi cu cardurile de debit sau credit, arată proiectul de lege avizat de Senat și care, cât de curând, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorii proiectului propun intrarea în vigoare a prevederilor în data de 20 mai 2016.

„În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare”, spun inițiatorii.

O altă modificare este obligarea comercianților de a accepta la plată cardurile bancare, de debit sau de credit, dacă au o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro, echivalentul în lei. În această categorie se încadrează, cel mai probabil, marea majoritate a comercianților din România. Vechiul prag era de 100.000 de euro. O ultimă modificare importantă prevede posibilitatea ca firmele comerciante să acorde clienților lor, atunci când aceștia cumpără bunuri sau servicii, avansuri bănești ce pot ajunge la 200 de lei. Măsura se dorește a fi o soluție pentru persoanele din localitățile mici unde nu există instalate bancomate pentru obținerea de cash.

Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.

Sursa: DIGI24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ