Colonii din afara lumii, la Indecis Artist Run Space

81

Asociația Foc și Pară invită publicul curios la expoziția de grup multidisciplinare „Colonii din afara lumii / Off World Colonies”, care va avea loc în 8 octombrie 2021, de la ora 18:00, în spațiul expozițional Indecis Artist Run Space, de pe strada Coriolan Brediceanu nr. 2, Piața Libertății. Expoziția va fi deschisă publicului până în 14 noiembrie 2021.

Artiștii invitați sunt:
Aron Madon, Lorena Cocioni, Vlad Gheorghe Cadar, Florin Fâra, Adrian Ganea, Lera Kelemen, Thea Lazăr, Edith Lázár, Vasile Leac, reVoltaire, Silvia Moldovan, Monotremu, Makunouchi Bento, Flaviu Rogojan, Tăietzel Ticălos și Ștefan Tiron.

Văzând reclama la coloniile din afara lumii din clasicul film S.F. Blade Runner, am fost tentați să căutăm și noi bilete, poate doar pentru dus, fără întors. Dar spre deosebire de film, ecosistemele nu sunt încă prăbușite total. Replicanții se găsesc mai degrabă în clipurile Boston Dynamics și sunt surse de meme, și nu de spaime sau de spasme.

Virusurile și războaiele fac ca suprapopularea să nu fie o problemă, încă. Din aceste motive am decis să încercăm să aducem aceste colonii aici prin expoziția „Colonii din afara lumii”, unde am invitat o serie de artiste și artiști pentru a împărtăși cu noi viziunea lor despre lumi din afara lumii. Fie că este vorba despre colonii de pe alte planete unde mediile naturale diferite forțează găsirea unor mijloace alternative de a trai, poate mai echilibrate și mai sustenabile, fie că e vorba de colonii din lumea plantelor, animalelor sau ciupercilor, sau chiar lumi subterane și colonii din viitorul Pământului, aceste viziuni se regăsesc în expoziția de față sub forma unor lucrări realizate în medii diverse precum video, instalație, sculptură, gravură, performance, text.

Dacă coloniile din afara lumii nu le sunt accesibile nici miliardarilor care se întrec în dezvoltarea de rachete pentru a părăsi Pământul, sperăm ca lucrările din expoziția de față să ne colonizeze imaginația, iar trăirile și ideile rezultate să ajute la crearea unei lumi mai potrivite pentru dezideratele tuturor, exact aici unde suntem acum.

Pe durata expoziției se vor desfășura două calupuri de Ateliere creative de educație de artă contemporană dedicată studenților și copiilor, susținute de artista Mimi Ciora.

Datele de desfășurare ale acestora vor fi anunțate ulterior, închiderea expoziției va fi marcată de lansarea catalogului și de un concert de muzică electronică cu grupul timișorean Makunouchi Bento.

Proiectul cultural este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Eveniment Facebook:
https://www.facebook.com/events/349123476995007

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ