Colinde și obiceiuri la Crăciunul după rit vechi. O seară cu „cesniča” și folclor sârbesc de Crăciun, cu ansamblurile folclorice sârbești de la Sânnicolau Mare

303

Pentru că, la Timișoara, multiculturalitatea este o realitate argumentată zi de zi, am ales ca ultima acțiune pe scena Târgului de Crăciun să fie dedicată Crăciunului pe rit vechi. Astfel, astăzi, la ora 19:00, artiștii amatori sârbi din Sânnicolau Mare aduc în fața publicului din Piața Libertății cântece și obiceiuri din seara de Ajun.

Participă formațiile artistice sârbești din Sânnicolau Mare: ansamblul și orchestra „Sveti Sava”, orchestra de tamburași „Batini Bećari” și grupul vocal-instrumental „Biseri”.

Evenimentul va fi precedat, la 17:30, de o „demonstrație” de „cesniča”, plăcinta tradițională sârbească de Crăciun, preparată în Piața Libertății de mâinile pricepute ale lui Deian Onici, proprietar al „Mașinii cu clătite”. Târgul de Crăciun va fi deschis la Timișoara până în data de 15 ianuarie.

Ansamblul folcloric sârbesc „Sveti Sava” a luat naștere în anul 1992, la inițiativa învățătoarei Natalia Bojin Mândran, și a soțului acesteia, Gheorghe Mândran, care au adunat sârbii din localitate, cu scopul de a salva de la uitare dansurile tradiționale ale sârbilor din partea românească a Banatului. Ceea ce la început a fost un mic grup de tineri sârbi s-a transformat, în decursul a mai bine de 30 de ani de activitate neîntreruptă, într-un ansamblu reprezentativ al comunității sârbe, adunând copii de toate naționalitățile și participând la numeroase festivaluri din țară, dar și din străinătate, în Serbia, Croația, Bosnia, Ungaria, Germania, Cehia, Italia, Polonia sau Slovenia, unde ansamblul sârbesc „Sfântul Sava” a obținut, în anul 2017, Premiul special de autenticitate, la cel mai mare festival-concurs al diasporei sârbe, organizat la Portorož cu participarea a 53 de ansambluri.

Orchestra de tamburași „Batini Bećari” continuă o lungă tradiție în orașul de pe Aranca, datând de la începutul secolului XX. Participanți la nenumărate festivaluri din țară, dar și din străinătate, „Batini Bećari”, ca toate orchestrele de tamburași, este un fenomen inedit al pustei bănățene, unde au fost, dintoteauna, prezente „bande de muzicanți”, care cântau pe instrumente pe corzi, dar și vocal.

Tot în virtutea tradiției sârbilor bănățeni, aceea de a cânta pe mai multe voci armonizate natural, din anul 2017 în Sânnicolau Mare activează și grupul vocal-instrumental Biseri, abordând piese folclorice sau piese sârbești culte, de proveniență folclorică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.