12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Coaliția de la putere dă semne de rupere! Reacția lui Grindeanu la disputele pentru putere în guvern

Discuţiile privind posibilitatea ca la rotativa guvernamentală să nu mai aibă loc rocada mai multor funcţii, inclusiv cea de premier, duc la tensiuni în Coaliţie, chiar dacă până în mai 2023 sunt nu mai puţin de zece luni. Practic, lucrurile convenite în noiembrie 2021 ar fi în zadar, deşi planurile erau făcute până toamna lui 2024.

Vacanţa parlamentară nu aduce şi liniştea politică în cadrul Coaliţiei care guvernează România din noiembrie 2022. Iar de acest lucru s-au preocupat unii lideri ai Puterii.
Alexandru Muraru, şeful PNL Iaşi şi consilier onorific al premierului, a fost cel care a enunţat posibilitatea ca Nicolae Ciucă să nu fie schimbat din funcţie în mai 2023, dacă situaţia internaţională va fi la fel de complicată.
„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr, problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun.
Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL, că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare, nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat, pentru News.ro, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.
Pe lângă ipoteza lansată de Muraru, semnale indirecte ale posibilităţii modificării protocolului de guvernare a dat şi Sorin Grindeanu, vicepremier şi ministru al Transporturilor.

Într-un interviu acordat Prima TV, Grindeanu a subliniat că el acceptă oriunde îl plasează PSD în mai 2023, fie că rămâne la Transporturi, fie alt minister, fie la şefia Camerei Deputaţilor, unde ar urma să-l înlocuiască pe Marcel Ciolacu, care ar urma să fie premier.

Potrivit protocolului de guvernare, pe lângă funcţia de premier, portofoliile care intră în categoria celor unde are loc rocada sunt Finanţe – Justiţie (ministere avizatoare), Transporturi – Fonduri Europene, Secretariat General al Guvernului şi Cancelaria premierului. De asemenea, tot în documentul semnat în noiembrie, remanierile de miniştri nu pot avea loc fără acordul partidelor din care provin aceştia.

PSD iese la atac
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a avut un atac foarte dur la adresa lui Muraru, pentru declaraţia făcută.
„La Iaşi, preşedintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situaţie grea, cazurile penalilor Chirică şi Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieşenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică şi nici Alexe, că doar sunt pe funcţii alese sub sigla PNL.
În încercarea de a scăpa din încercuire, dl Muraru creează fumigene la Bucureşti. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor (…) Haideţi să ne concentrăm pe soluţii şi nu pe scenarii.
PSD a intrat la guvernare pentru a susţine cetăţenii şi economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri şi declaraţii politicianiste”, a transmis social-democratul. Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că el este de părere că premierul Nicolae Ciucă nu ar accepta niciodată ceea ce a enunţat Alexandru Muraru, chiar dacă preşedintele PNL Iaşi îi este consilier. Rafila a amintit că deciziile se iau în Coaliţie, nu la partid.
Liberalii fac apel la calm
Inflamarea spiritelor i-a determinat pe liberali să reacţioneze prin mai mulţi comunicatori, precum Ionuţ Stroe (purtător de cuvânt) şi Alina Gorghiu (preşedintă interimară a Senatului), pentru a face apel la calm şi să dea asigurări că vor respecta protocolul de guvernare, deci social-democraţii pot sta linişti.

„Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, a punctat Stroe, fiind subliniat faptul că „PNL îşi respectă angajamentele”.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Citește și :