CLIMATHON, un maraton de 24 ore, desfășurat concomitent în peste 120 de orașe ale lumii

85

În data de 27 octombrie 2017, la Timișoara Startup Hub în City Business Centre, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener al Programului CLIMATE KIC în România pentru perioada 2014-2020, împreună cu Asociația Banat IT, au organizat pentru a doua oară în România evenimentul CLIMATHON, un maraton de 24 ore, desfășurat concomitent în peste 120 de orașe ale lumii.

Tema dezbătută a fost una interesantă și de mare actualitate „Assessing and dealing with climate footprint: from individual to city scale”.

Pe parcursul celor 24 de ore, participanții s-au putut familiariza cu tematicile susținute de:
– Iosif Boroș – „Nearly zero energy school building, o soluție pentru îmbunătățirea amprentei climatice?;
-Teodora Borghoff – „Climate Change Induced Disaster Risk Reduction”;
– arh. Dan Stoian – „Cum poate Casa Pasivă și Casa Zero-Energy să influenșeze amprenta de carbon”

În urma sesiunilor de brainstorming, au rezultat două idei care au fost prezentate în fața juriului:
 Rover – un robot controlat care deține mai mulți senzori și care poate colecta date din zone cu acces limitat. Acesta poate fi un ajutor pentru persoanele aflate în dificultate sau în caz de incendiu, poate alarma autoritățile competente, poate semnala zone cu emisii periculoase sau care nu sunt propice pentru sănătate.
 Padel – o aplicație care va conduce la creșterea folosirii bicicletelor în detrimentul mașinilor, mai ales în zonele aglomerate din oraș. Sistemul poate folosi monede virtuale care în timp se pot transforma în monede reale prin aplicarea de reduceri la unele magazine, etc.

Cele două echipe au fost recompensate prin acordarea de premii (sistem de măsurare a calității aerului, brățări fitness) dar și prin oferirea de vouchere pentru promovare și pentru achiziționarea de materii prime necesare construirii echipamentelor.

Reamintim că Programul CLIMATE KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, concentrat asupra schimbărilor climatice, format din companii dinamice, instituții academice de renume și sectorul public.

CLIMATE KIC este una dintre Comunitătile Cunoașterii și Inovării (KIC), creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene a cărui misiune este de a crea creștere durabilă.
Este vorba despre integrarea educației, antreprenoriatului și inovației, având ca rezultat transformarea creativă a ideilor în produse sau servicii viabile din punct de vedere economic și care să atenueze schimbările climatice.

Informații despre orașele participante și provocările propuse sunt disponibile la adresa: https://climathon.climate-kic.org/timisoara.

***

Informații suplimentare la tel. 0372-185286, e-mail: cbadulescu@cciat.ro, Cristina Bădulescu – coordonator CLIMATE KIC / CCIAT.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ