20.1 C
Timișoara
marți 16 aprilie 2024

Clădirea unui cunoscut liceu din Timișoara ar putea cădea la primul cutremur mai serios, avertizează prefectul Mihai Ritivoiu Viceprimarul Ruben Lațcău : ,,Cei de la București vor să-și acopere fundul de orice responsabilitate!” VIDEO

Prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat astăzi că un corp de clădire încadrat în clasa de risc seismic I (unu) a fost descoperit la un liceu de prestigiu din Timişoara, iar cursurile vor intra în online de mâine şi elevii vor fi relocați.

,,După cutremurul din Gorj, am solicitat tuturor primăriilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Primăria Timişoara ne-a comunicat prin adresa 4106 din 17 februarie că „niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I”. Astăzi am intrat în posesia unui raport de expertiză privind corpul de clădire A a Colegiului Economic „Francesco Nitti” Timişoara. La pagina 22 este indicată clar clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire. Drept urmare, am solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire. Programul a 300 de copii va fi afectat. Nouă clase (6 de a IX-a, 2 de a X-a, 1 de a XII-a) vor intra de mâine în online, urmând ca în următoarele zile să găsim soluții pentru relocarea lor. Încă o clasă de seral va fi relocată de mâine. Nimic nu este mai important ca siguranța copiilor noştri. Consider iresponsabilă atitudinea Primăriei Timişoara. Le cer să facă din siguranța în şcoli în caz de cutremur prima lor prioritate şi să prezinte o situație completă a şcolilor în cel mai scurt timp!”, a declarat Mihai Ritivoiu.

În replică la declarația menită să creeze panică printre elevii liceului și printre părinții acestora, viceprimarul Timișoarei, Ruben Laţcău, spune că nu a ştiut de expertiza respectivă pentru că aceasta face parte dintr-un proiect tehnic mai mare, care abia a fost finalizat.

Este vorba despre Documentaţia de Avizare a Lucărilor de Intervenţii care mâine va fi supusă votului consilierilor locali.

Aceasta conţine, printre altele şi expertiza care arată că, într-adevăr, corpul A al Liceului Economic FS Nitti se poate prăbuşi, în caz de cutremur.

“La FS Nitti avem un proiect de extindere cu încă un etaj, iar parte din extindere este şi o expertiză tehnică. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, proiectul intră mâine în plen şi vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă. În momentul în care se va ajunge la execuţia lucrarilor, se va rezolva şi această problemă de consolidare (…) Realitatea este că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să conştientizeze problemele de sistem din întreaga ţară. Avem o singură şcoală în clasa 1 de risc, pentru că avem o singură expertiză probabil făcută pe bune în ultimii ani de zile”, a declarat viceprimarul Ruben Laţcău.

Edilul mai spune că măsurile anunţate de Guvern, privind reabilitarea şcolilor cu grad seisimic ridicat sunt praf aruncat în ochii cetăţenilor.

Asta pentru că în România nu există expertize reale, care să arate cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în caz de cutremur.

Verificările tehnice ale clădirilor se fac doar acolo unde urmează să fie efectuate anumite lucrări, astfel că cele mai multe dintre ele nu sunt expertizate.

„Dacă ar fi să facem, în toată ţara, expertize pe şcoli şi pe situaţia din învăţământ, ar fi dramatic. Nu doar că multe dintre şcoli ar fi în clasa 1 de risc, în foarte multe zone din ţară, dar avem situaţii care sunt absurde. Spre exemplu: nereglementările de avizare la siguranţă la incendii, de către ISU, sau la siguranţa în exploatare, de către DSP, care se bat cap în cap. Este clar că această măsură pe care Guvernul vrea să o dea, precum şi condiţiile de avizare care au fost modificate unilateral, fără dialog absolut de loc, în pandemie, pentru avizarea la ISU sau la DSP a şcolilor, au un singur scop: ca cei de la Bucureşti să îşi acopere fundul de orice formă de responsabilitate”, a mai spus Laţcău.

Alte subiecte :

Delicii culinare bănățene, preparate într-o localitate din Timiș, în luna mai

Ediția din luna mai a evenimentului Banat Brunch le propune turiștilor atelier de preparat brânză la stână. Asociația My Banat și Asociația “De la Măicuța”...

Copaci periculoși în zona Pădurii Verzi

Primăria Municipiului Timișoara intervine în zona Pădurii Verzi, unde Ocolul Silvic Timișoara și specialiștii municipalității au identificat mai mulți copaci uscați,...

Citește și :