Clădirea Operei, afectată de vibraţiile evenimentelor cu muzica dată la maximum

451

Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş cere municipalităţii timişorene întocmirea unui regulament cu privire la protejarea spaţiului public din zonele istorice, în timpul unor evenimente care produc vibraţii, faţada clădirii Operei Naţionale Române din Timişoara fiind una dintre „victimele” unor astfel de evenimente.

Directorul DJC Timiş, Sorin Vlad Predescu, a declarat că într-o situaţie similară sunt şi alte monumente din pieţele istorice, unde a fost distrus şi pavajul proaspăt reabilitat, în timpul unor festivaluri în care s-au folosit efecte pirotehnice.

„Faţada Operei a suferit foarte mult tocmai din cauza acestor vibraţii. Acolo este o structură de piatră pe metal, metalul vibrează şi piatra crapă. Atâta timp cât vom pune boxe în faţa Operei, oricâte reabilitări de faţadă am avea, problema nu se va rezolva. Aşa este sistemul constructiv. Scena (ambulantă, n.r.) ba este în faţa Operei, ba spre Operă sau lateral, boxele sunt tot mai multe şi interesant orientate, iar în timpul unor evenimente, dacă pui mâna pe faţada Operei, simţi cum vibrează. Sunt anumite locuri unde nu ar trebui să se întâmple evenimente cu asemenea potenţial de distrugere. Aceleaşi probleme sunt la Bastionul Theresia sau la Muzeul Satului unde este biserica din lemn”, a detaliat Sorin Vlad Predescu.

Directorul DJC Timiş a anunţat că primăria, ca organizator al unor astfel de evenimente, a fost notificată şi amendată chiar şi pentru recentul Festival al Luminii, trecut şi în agenda TM 2021, unde exista o boxă orientată exact spre Monumentul Sfintei Treimi (Coloana Ciumei) din Piaţa Unirii.

LĂSAȚI UN MESAJ