Clădire superbă, reabilitată pe fonduri europene într-un oraș din vestul țării!

150

Una dintre cele mai frumoase, importante și vechi clădiri din centrul Aradului va fi rebilitată pe fonduri europene. Primăria orașului a semnat contractul de finanțare cu ADR Vest și va beneficia de o investiție nerambursabilă de peste 14 milioane de lei. Proiectul ”Restaurarea și reabilitarea exterioară a clădirii Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad, inclusă pe lista monumentelor istorice de interes local”, va fi implementat în 39 de luni.

Scopul este acela de a crește numărul de spectatori și vizitatori cu 6.000 după primul an de la finalizarea lucrărilor. În prezent, porțile teatrului sunt trecute, anual, de peste 88.400 de oameni. Lucrările înscrise în proiect presupun: restaurarea integrală a fațadelor exterioare; restaurarea tâmplăriilor exterioare și înlocuirea celor din PVC cu tâmplărie din lemn; refacerea șarpantei; înlocuirea învelitorii existente; refacerea sistemului de captare a apei pluviale de la nivelul acoperișului; refacerea iluminatului arhitectural al fațadelor.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este un edificiu din municipiul Arad. A fost ridicat între anii 1872-1874 în stil neoclasic. În anii 1958-1960 au loc importante lucrări de modernizare în timpul cărora se realizează actuala fațadă a Teatrului. La 18 februarie 1883, după o repetiție a piesei Henric al IV-lea, clădirea a fost distrusă de un incendiu. Reconstrucția a fost încredințată arhitectului arădean Andor Halmay.

Teatrul reînnoit s-a redeschis în octombrie 1885 cu prezentarea unei piese de Csíki Gergely. În 1955 clădirea a fost mistuită din nou de un incendiu, urmat de o perioadă de patru ani de reconstrucție, în cursul căreia spațiul interior a fost transformat total, iar exteriorul a suferit modificări însemnate. Tot atunci s-a deschis noua intrare principală pe fațada supraînălțată dinspre piața centrală. Proiectul de restructurare și de realizare a noii fațade a fost opera arhitectului arădean Miloș Cristea. În urma lucrărilor s-a diminuat semnificativ numărul de locuri pentru spectatori, dar s-a creat o sală Studio la nivelul etajului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ