Clădire ajunsă ruină deși se dorea Institut Oncologic

468

Primarul Nicolae Robu a declarat marţi, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că municipalitatea timişoreană va căuta modalităţi legale prin care să poată aplica sancţiuni pecuniare similare ”taxei pe paragină” şi Ministerul Sănătăţii pentru că are în proprietate un teren de peste 5 hectare pe care trebuia să construiască un spital municipal, apoi un Institut Oncologic dar care a fost lăsat în paragină de mai bine de două decenii.

”Ceea ce trebuia să fie noul spital municipal zace în paragină, aş face tot ce este posibil să se facă acolo un institut oncologic, dar nu se face nimic. Acolo proprietar este Ministerul Sănătăţii şi vom căuta modalităţi legale prin care să aplicăm sancţiuni similare taxei pe paragină, care se aplică clădirilor monument istoric pe care proprietarii nu le îngrijesc”, a spus primarul Nicolae Robu.

Taxa pe paragină presupune aplicarea unei majorări cu de până la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîntreţinute, iar în Timişoara aceasta se aplică în prezent unui număr de 36 de clădiri şi 12 terenuri neîngrijite.

În anul 1994, Ministerul Sănătăţii voia să construiască pe un teren din nordul oraşului un nou spital municipal, cu dotări de ultimă generaţie la acea vreme, la propunea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, dar clădirea a fost ridicată parţial, după care a fost abandonată din lipsă de bani.

În perioada Cabinetului Năstase a fost dată o hotărâre de guvern prin care spitalul a fost transferat primăriei, fără consultarea municipalităţii timişorene, care nu a avut bani să continue lucrările. În 2009, printr-o hotărâre a Guvernului Boc, investiţia a retrecut în subordinea Executivului, care urma să preia şi finanţarea realizării Institutului Oncologic în locul a ceea ce se dorea să fie iniţial noul spital municipal, dar a rămas paragină.

Dacă actuala taxă pe paragină nu este achitată în termenul legal de către proprietarii sancţionaţi, aceştia îşi pot pierde proprietatea, prin executare silită.

LĂSAȚI UN MESAJ