CJ Timiș face parte din primul Consorțiu Cultural Euroregional! Ce obiective au fost stabilite Foto

125

De doi ani se tot învârt vorbe mari despre mari fapte cultural artistice ce vor invada orașul nostru în fericitul (sau fatidicul?) an 2021. Când nu e așa vom fi axul în jurul căruia se va invârti Europa. Asta ar fi nimic pe lângă o altă invazie la fel de benefică. Vor veni mii și mii, ori poate chiar milioane de turiști străini ce vor cădea în extaz.

Sigur că toți ne dorim așa ceva, cât de exaltați sau din contră realiști am fi luați în parte. Soarta extrem de benefică a făcut ca la o oră de mers, să fie o a doua capitală europeană a culturii, orașul Novi Sad din nordul Serbiei. Faptul ar trebui să ducă la o emulație de nedescris ce ar multiplica șansele de a ieși bine totul. Până acum s-au făcut destul de puțin pentru a transforma în realitate acestă proximitate benefică. O propunere mai veche, se pare că în sfârșit, va prinde contur serios. Un hub cultural Euroregional ar pune laolaltă toate energiile.

La Arad s-a semnat un astfel de for transfrontalier cu scop cultural. Se numește Consorțiu Cultural Euroregional și CJ Timiș este membru cu drepturi, dar și cu mari obligații.

„În numele Județului Timiș am semnat astăzi, la Arad, Memorandumul de Înțelegere pentru înființarea la nivelul Euroregiunii DKMT a Consorțiului Cultural „Activarium”.
Acesta are ca scop dezvoltarea unei platforme culturale de către România, Ungaria și Serbia, pentru organizarea de evenimente în cadrul unui program comun. Astfel, va fi asigurată vizibilitatea euroregională a proiectelor culturale implementate de membrii săi, pe bază de reciprocitate. O asemenea structură era necesară, deoarece în anul 2021 Euroregiunea DKMT va avea două capitale europene ale culturii, Timișoara și Novi Sad, care vor beneficia de sprijin în promovarea acțiunilor la nivelul întregii euroregiuni”, spune Călin Dobra.

Sigur că va trebui să se muncească mult, vor trebui multe fonduri și ce e mai important să se colaboreze cu adevărat, nu doar declarativ.

LĂSAȚI UN MESAJ