CJ Hunedoara pierde procesul cu Ministerul Dezvoltării pentru drumul de la Sarmizegetusa Regia. Administrația județeană, obligată să restituie două milioane de lei

129

Consiliul Județean Hunedoara a pierdut procesul în care a cerut anularea actului de control al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene privind lucrările de la drumul județean 705A, Costești – Sarmizegetusa. Sentința a fost dată de Curtea de Apel Alba Iulia și nu este definitivă. Porcesul va continua la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința dată în fond fiind atacată cu recurs de CJ Hunedoara.

Drumul județean a fost modernizat în perioada 2015 – 2016 printr-un proiect finanțat din fonduri europene. În urma unui control, cei de la Ministerul Dezvoltării au constatat că la umplerea gabioanelor s-a folosit piatră de râu și nu piatră de carieră așa cum era prevăzut în proiectul tehnic, cu toate că, în acte a fost decontată piatră de carieră. Prin urmare, ministerul a dispus ca administrația județeană să returneze suma de 2 milioane de lei, aferentă acelor lucrări.

În procesul deschis la Curtea de Apel Alba Iulia, CJ Hunedoara a cerut anularea măsurilor impuse de Ministerul Dezvoltării și restituirea sumei de 2 milioane de lei care a fost achitată în contul ministerului.

În susținerea cererii de chemare în judecată, CJ Hunedoara a explicat că materialele folosite la umplerea gabioanelor îndeplinesc criteriile prevăzute în documentația tehnică a proiectului.

Reprezentanții CJ Hunedoara au mai precizat că și valoarea prejudiciului a fost calculată eronat, deoarece au fost descoperite nereguli la șase gabioane din totalul de 12, iar suma imputată administrației județene reprezintă valoarea aferentă întregii lucrări.

În întâmpinarea depusă la cererea de chemare în judecată, Ministerul Dezvoltării a arătat că în urma unui audit al Curții de Conturi, au existat suspiciuni de fraudă privind contractul de lucrări la DJ705A. Prin urmare, au fost dispuse controale, cu ocazia cărora s-au descoperit nereguli la respectivele gabioane.

„(…) Astfel, în 10.02.2017 structura de control a procedat la efectuarea unei verificări documentare a cazului de suspiciune de fraudă ce a vizat aspectele menționate în sesizare, în scopul stabilirii eligibilității cheltuielilor în raport de regulile de interpretare impuse de Comisia Europeană. Astfel, au fost sesizate următoarele aspecte cu privire la cheltuielile aferente contractului de lucrări încheiat cu Trans Construct SRL, respectiv: gabioanele pentru care au fost decontate cheltuieli prin cererea de rambursare auditată prezintă umpluturi cu piatră, cu caracteristici diferite față de prevederile proiectului tehnic, prezentând un aspect specific pietrei de balastieră (piatră de râu), nefiind astfel respectate prevederile caietului de sarcini care prevedea ca pentru umpluturile gabioanelor să fie utilizată exclusiv piatră de carieră”, au explicat reprezentanții Ministerului.

În urma deliberării, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca neîntemeiată cererea CJ Hunedoara.

Drumul județean între Costești și Sarmizegetusa Regia, cu o lungime de 18 kilometri a fost dată în folosinţă în primăvara anului 2016, după ce a fost modernizat din fonduri europene. Firma care a executat lucrările a fost SC Trans Construct Import Export SRL, iar valoarea proiectului a fost de circa 20 de milioane de lei.

Sursa: ziardehunedoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ