7.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Ciorbe din șase feluri de pește la Moldova Veche şi ceaun de 500 de litri. Un adevărat brand al Clisurii Dunării, Festivalul Ceaunul de Aur, la a 15-a ediție

Un real festin, vineri, la Moldova Veche. Zeci de ceaunuri cu ciorbe de pește aburinde, lume multă, muzică sârbească, ansambluri, concursuri sportive. Într-un cuvânt, o atmosferă fascinantă, în preajma portului. A fost cea de-a 15-a ediție a Festivalului Ceaunul de Aur, în organizarea Uniunii Sârbilor Caraș-Severin și Moldova Nouă, cu sprijinul primăriei orașului, care a devenit, cu siguranță, un brand al Clisurii Dunării.

O zi în care pescarii aruncă încă de dimineață nadele și apoi pun pe foc diversele feluri de pește, fiecare cu secretele lui, care țin de tipul de carne folosit, de mirodeniile utilizate, de timpul de firebere și așa mai departe. Spre seară, când aromele îmbietoare curg în valuri, se adună lumea pentru a gusta din bunătățile pregătite de pescari și… bucătari, în egală măsură. Ciorbele, multe dintre ele din câte șase feluri de pește, sunt absolut delicioase și, frumos din partea participanților, servite gratuit. Pescarii sunt foarte mândri, de fapt, ca oamenii să guste din ciorbele lor și aceasta e deplina lor satisfacție.

Ca și la alte ediții, au participat și pescari din Serbia, din Veliko Gradiște (a fost prezent chiar viceprimarul orașului), din Petrovac și din alte localități, care au demonstrat reală virtuozitate, dacă putem să-I spunem așa, în prepararea ciorbelor. Nu a lipsit nici Mihai T. Ioan, Uica Mihai, cunoscut realizator de emisiuni culinare, membru în juriu și autor al unui ceaun uriaș de ciorbă de pește, de 600 de kilograme.

”Eu sunt jumătate sârb, jumătate român, după părinții mei, ne spune Adrian Victor Moise, viceprimar și vicepreședinte al Uniunii Sârbilor Caraș-Severin, implicat în organizarea festivalului. ”Ceaunul de Aur”, cred eu, a devenit, pe bună dreptate brandul zonei. Sper într-o colaborare mai bună şi cu asociaţiile de vânători, mi-aş dori, de la anul, aă avem ceaune şi cu vânat, dar e important ca sârbii şi toţi bănăţenii să ne adunăm şi să promovăm zona, pentru că avem locuri minunate aici. Nu prea ştim, din păcate, să ne promovăm dar iată, prin asemenea manifestări, putem să facem ceva benefic în direcţia aceasta. Aici avem sârbi, români, cehi, nemţi, romi şi toată lumea convieţuieşte foarte bine aici. Cât priveşte concursul de pescuit şi de preparare a ciorbei, concurenţa e mare iar diploma de locul întâi înseamnă ceva. Iar cu partea sârbă avem relaţii excelente. Avem prieteni din Serbia care de 12 ani vin aici şi noi mergem la ei iar acum colaborăm şi mai mult, pe structura proiectelor transfrontaliere.”

Uica Mihai e convins de calitatea ciorbelor şi de standardul festivalului

„Sunt invitat de trei ani aici, la Moldova Veche, spune Mihai T. Ioan. De trei ani jurizez și vin cu un ceaun uriaș în care noi producem și oferim 500 de litri de ciorbă de pește. Anul acesta am avut 200 de kilograme de somn și doar 100 de kilograme de știucă, pentru că nu a fost un an foarte rodnic pentru pescari. Pământul acesta al Clisurii Dunării e binecuvântat, nu numai pentru faptul că are apa asta argintie și natura fără sfârșit dar și niște oameni atât de frumoși, inteligenți și atât de bănățeni în fibra lor! De aceea, Uica Mihai nu poate lipsi niciodată dintre ei. Am văzut de la an la an competiție, calitate, toate cresc, nivelul e mai ridicat. Punctajul a fost atât des strâns încât pentru locul trei s-au bătut la egalitate patru echipe. Legumele folosite sunt de aici, din bazinul Dunării, nimic nu e cumpărat din magazin, iar peștele e pescuit din Dunăre cu undița sau cu plasa. Iar grila de jurizare e inspirată după cea a Asociației Mondiale a Bucătarilor. Noi nu vedem numele concurenților, primim castroane numerotate, le degustăm și apoi ne decidem, după ce fiecare dintre cei trei membri ai juriului dă o notă și se face o sumă aritmetică.”

Uica Mihai are un cuvânt bun și despre colaborarea cu sârbii de dincolo de Dunăre, mai ales cu etnicii români de acolo, despre care arată că păstrează tradițiile și graiul mai bine decât noi. Ei au atașament mult mai mare față de tot ce înseamnă tradiție, inclusiv cea culinară. Gustând din ciorba făcută de cei din Serbia, Uica Mihai spune că ”l-a dat pe spate”. Cât despre pește, cunoscutul maestru bucătar spune că a revenit nu numai în mâncarea tradițională ci și în trendurile culinare, fiind practic inclusiv o sursă de sănătate.

Noi am avut ocazia să gustăm din ciorba făcută de vlahii din Petrovac na Mladi, din șase feluri de pește și vă asigurăm că e minunată. Echipa din Serbia a venit pentru prima oară la festival dar în Serbia are vechime la asemenea festival. Sunt foarte bucuroși că se află aici și au numai cuvinte bune pentru organizatori.

Locul întâi la ”Ceaunul de Aur a fost câștigat de o echipă din Moldova Veche, aceeași de anul trecut, ceea ce dovedește o măiestrie aparte. Secretul gustului sublim al ciorbei laureate constă în verdețurile și mirodeniile folosite dar și în folosirea de cap de somn, fiert o perioadă bine stabilită de timp, ne spune Ivam Milutinovici, conducătorul echipei câștigătoare, urmând apoi amestecul special de plătică, somn, caras și alte soiuri de pește.

Petrecerea a continuat până târziu în noapte, cu muzică, voie bună și, ce e mai important, cu delicioasele ciorbe din ceaunuele pescarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Sorin Grindeanu recunoaște că 30 de ani clasa politică locală nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor timișorenilor | FOTO-VIDEO

Fostul premier, actualmente ministrul Transporturilor în Cabinetul Ciolacu, a făcut această precizare în cadrul întâlnirii membrilor guvernului cu presa timișoreană. Și el, și Alfred Simonis,...

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Citește și :