Cine va ocupa locul lui Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, care a demisionat ieri

174

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a fost propus interimar la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis astăzi președintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, ministru interimar pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 și art. 107 alin (3) și (4) din Constituția României, republicată, precum și cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare.

Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care ieri, Florin Nicolae Jianu și-a înaintat demisia din funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Axandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie, este directorul general al Poştei Române, membru al Consiliului de Administraţie al Poştei Române şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SN CFR Călători SA, potrivit CV-ului acestuia.

Potrivit declaraţiei de avere, ministrul propus pentru Economie încasează un venit anual de 308.392 de lei ca director general şi membru în Consiliul de Administraţie al CN Poşta Română SA.

Soţia sa este preşedinte al Comisiei de Pregătire şi Monitorizare a Procesului de Privatizare CN Poşta Română SA şi încasează 21.156 de lei, potrivit declaraţiei de avere actualizată în iulie (completată pe 27 iulie 2016), conform Mediafax.

Potrivit Mediafax, Alexandru Petrescu ar fi încasat, în 2015, un bonus de performanţă de peste 130.000 de lei, în condiţiile în care Poşta Română a înregistrat în acelaşi an o pierdere de 7,4 milioane de euro.

Poşta Română a fost sancţionată la sfârşitul anului 2015 cu 7,4 milioane de euro pentru că nu şi-a îndeplinit unele obligaţii impuse de Consiliul Concurenţei în urma unei investigaţii finalizate în 2010, potrivit presei. În 2010, Consiliul Concurenţei a sancţionat Poşta cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin acordarea unui tratament preferenţial unei companii. În replică, Poşta neagă acuzaţiile şi susţine că va ataca în instanţă şi această amendă, transmit cei de la Mediafax.

În ultima perioadă angajaţii Poştei Române au protestat în nenumărate rânduri din cauza nemulţumirilor salariale. În aprilie, directorul general al companiei, Alexandru Petrescu, anunţa că Poşta Română nu îşi permite să creasc salariile angajaţilor, deoarece necesarul de investiţii este uriaş. În septembrie şi octombrie, angajaţii Poştei Române au protestat în mai multe oraşe și au acuzat conducerile Companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemelor oamenilor. Totodată printre solicitările s-au înregistrat atât creşterea salariilor, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ