Cine își mai asigură azi locuința? Cum stă Timișul într-un top național?

121
Signing document for new home.

Românii construiesc sau îşi cumpără case, dar nu prea şi le asigură. Numărul poliţelor de asigurare a locuinţelor este, în continuare, foarte redus. Ilfov este judeţul cu cel mai mare procent de locuinţe asigurate: o treime. La polul opus, sunt sate unde doar câteva case au asigurare.

În localităţile de la marginea Capitalei s-a construit şi se construieşte mult. E locul în care se refugiază mulţi dintre oamenii care câştigă bine în Bucureşti. O consecinţă e aceea că judeţul Ilfov are cel mai mare nivel al asigurărilor.

În acest judeţ, 33% dintre locuinţe sunt asigurate. Urmează, Timiş, cu 30%.

Localitatea cu cel mai mare procent de case asigurate este Valea Mărului, din Galaţi, cu 62%. Peste 60% are şi Dumbraviţa, din Timiş. În sudul ţării, Bragadiru este localitatea cu cel mai mare număr de asiguraţi. Aici, 3 din 5 locuinţe au asigurare. Este una dintre cele mai mari ponderi din toată ţara. O explicaţie ar fi că sunt multe case noi aici, iar oamenii şi-au făcut asigurări pentru că au accesat credite ipotecare.

Potrivit datelor oferite de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, regiunea cu cel mai scăzut grad de asigurare este Oltenia, unde mai puţin de 11% dintre locuinţe sunt asigurate. Tot în Oltenia este şi localitatea cu cele mai puţine case asigurate din ţară. Botoşeşti Paia este localitatea cu cel mai scăzut grad de asigurare. Din 636 de locuinţe doar 0,63 la sută sunt asigurate, adică… 4 imobile. Localitatea este urmată de Desa, tot din Dolj, unde, din 1668 de imobile, doar 0,90 la sută sunt asigurate.

La Botoşeşti Paia, Primăria a făcut, acum 4 ani, o campanie de informare şi a trimis un broker de asigurări pe la porţile oamenilor. Atunci, s-au făcut poliţe, dar nimeni nu şi le-a reînnoit între timp.

Unii localnici spun că nici nu îşi permit o asigurare.

Ion Moraru, primarul comunei Botoşeşti Paia: „Am încercat şi am intrat în contact cu o firmă de asigurări de la Craiova şi am pus băiatul de la Situaţii de Urgenţă să se ocupe de asigurări, am făcut o perioadă, după care oamenii nu au vrut să mai facă, au zis că de ce să dea banii, nu poţi să îi obligi.”

Potrivit statistiticilor, la finalul lunii mai, 3 din 4 locuinţe cu poliţe de asigurare sunt în oraşe. În total, sunt asigurate peste 1,6 milioane locuinţe.

LĂSAȚI UN MESAJ