15.7 C
Timișoara
sâmbătă 2 decembrie 2023

Cine este personalitatea care ar putea salva Timișoara și Timișul de mediocritate și proastă guvernare?

Politicienii locali se regăsesc, cei mai mulți dintre ei, sub spectrul prăbușirii dramatice în sondaje cu mai puțin de un an înaintea alegerilor locale. Printre aceștia se numără primarul Timișoarei, președintele Consiliului Județean Timiș, dar și majoritatea parlamentarilor aleși în 2020.

Vraiște și multă tristețe la PNL Timiș, la nici un an distanță de alegerile pentru Primăria Timișoara și pentru Consiliul Județean Timiș

Alin Nica, actualul (încă) președinte al PNL Timiș și șef al CJT abia mai respiră politic, de vreme ce partidul său, care altădată făcea legea măcar la nivelul Municipiului Timișoara, acum se zbate, potrivit câtorva sondaje de opinie, pe buza prăpastiei. PNL a ajuns, în două din trei sondaje ținute încă la obroc de politicienii locali, abia pe a treia poziție în preferințele timișorenilor, fiind devansat de un USR Timiș care gâfâie tot mai tare, la rândul lui, după mai bine de trei ani de guvernare locală. Surpriza constă în faptul că până și PSD stă mai bine decât liberalii în anumite sondaje de opinie, ceea ce arată, o dată în plus, dezastrul în care a ajuns PNL Timiș sub bagheta lui Nica și a liderului din umbră al partidului, celebrul Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare.

Ultimul cartuș pe care îl mai are la îndemână Alin Nica a rămas candidatura lui Nicolae Robu, tocmai dușmanul de moarte al lui Nica, de acum câțiva ani. Vorbim de candidatura pentru Primăria Timișoara, acolo unde, într-adevăr, fostul primar îl devansează pe Dominic Fritz în cel puțin două sondaje de opinie comandate recent.

Indiferent de ce decizie vor lua șefii de la București ai partidului în privința candidaturii lui Robu, cert este faptul că PNL Timiș riscă un scor politic foarte slab la viitoarele alegeri locale și parlamentare. Riscul major ar fi ca, pe lângă pierderea Consiliului Județean Timiș, liberalii să mai trimită în viitorul parlament cel mult doi aleși ai poporului, un senator și un deputat, față de patru, câți are în prezent.

La USR Timiș Dominic Fritz „respiră tot mai greu”, iar partidul se „subțiază” constant de membri și simpatizanți

Nici în cazul USR Timiș situația nu e mai roză câtă vreme scorul politic al partidului s-a dus puternic în jos, comparativ cu 2020, când formațiunea politică se afla pe un uriaș val de simpatie și încredere. A dispărut și „dușmanul absolut”, Liviu Dragnea, în vreme ce frământările și scandalurile interne au făcut praf cota de prețuire a partidului în ochii electoratului de centru, care a votat masiv în favoarea USR nu doar în Timișoara, ci în multe alte orașe mari ale României.

Astfel, toate calculele și datele din sondajele actuale arată că USR Timiș va pierde la anul jumătate din consilierii județeni și mai bine de o treime din consilierii locali. Cât despre votul la parlamentare, partidul condus tot mai ezitant de Fritz — din care au plecat sau vor pleca numeroși consilieri locali spre alte partide — va obține, în cel mai bun caz, un senator și deputat, în comparație cu cei patru parlamentari aleși pe lista USR Timiș în 2020.

Chiar și în momentul de față, pentru ca Fritz să-și poată trece prin Consiliul Local măsurile de guvernare a orașului, are nevoie disperată de susținerea PSD Timiș, în speță de voința politică a președintelui organizației, Alfred Simonis. Care însă are și ea o limită, căci iată ce smetie i-a tras, extrem de recent, peste nas, președintele interimar al Camerei Deputaților:

Avertisment pentru Dominic Fritz de la Alfred Simonis: „Toți candidații noștri sunt mult mai buni decât Fritz”

E prima dată când Simonis îl pune, public, la colț pe Fritz, „arătându-i pisica” fără echivoc. Anume că, dacă până acum pesediștii erau dispuși să susțină din umbră candidatura primarului userist la alegerile de anul viitor, în viitorul nu foarte îndepărtat situația s-ar putea schimba dramatic. Pe lângă Simonis, un cuvânt de spus în privința Timișoarei și a Timișului îl vor avea Ciolacu și Ciucă, amândoi dorindu-și — e clar! — să scape de hegemonia useristă în orașul de pe malurile Begăi și să obțină, într-o formă sau alta, Primăria Timișoarei. Așa încât scenariul că cele două mari partide ar putea să susțină împreună candidatura unei personalități a orașului, neafiliată politic, prinde tot mai tare contur.

Poziția exprimată vinerea trecută de Alfred Simonis în această direcție nu lasă loc de prea multe interpretări:

„O mare personalitate — pe care mulți dintre voi o bănuiți, dar și alta — s-ar putea regăsi în această echipă pe care am alcătuit-o. Obiectivul nostru nu este neapărat să punem în funcții colegi de partid, ci important este ca cei pe care îi susținem să câștige și să ajute la deblocarea, derularea și finanțarea proiectelor cu adevărat importante pentru Timișoara și Timiș”, a spus deputatul PSD.

Cât despre înțelegeri cu alte partide, nimic nu este exclus, cu excepția colaborării cu persoana Alin Nica, dar nu și cu partidul șefului CJT: „Exclud orice negociere cu domnul Nica. Nu este un partener frecventabil”.

„În politică multe sunt posibile, însă refuz o alianță între mine și domnul Nica. Domnul Nica este un personaj cu care nu pot avea înțelegeri, discuții, negocieri. Domnul Nica, în același timp, nu înseamnă PNL… Nu am avut nicio negociere cu domnul Nica pe deconcentrate pentru că nu este în atribuția mea; am evitat pe cât de mult orice negocieri cu domnul Nica, pe care, cu tot respectul, nu îl pot considera un partener frecventabil.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte subiecte :

Citește și :