Cine e timișoreanul care a compus melodia celebrului film Cu mâinile curate?…

1882

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz ai României, Richard Waldemar Oschanitzky, s-a născut la 24 februarie 1939, la Timișoara.
A fost compozitor, aranjor, pianist și dirijor român, fratele dirijorului și compozitorului Petru Oschanitzky.

Sute de aranjamente și orchestrații pentru casa de discuri „Electrecord”, radio-televiziune, pentru spectacole de teatru, muzică originală compusă pentru filme de animație și filme artistice, sute de recitaluri și concerte de jazz în România, Germania, etc., piese de jazz în stiluri diferite (de la bop, cool, la free-jazz) reprezintă o activitate diversă, densă și valoroasă, concentrată pe durata a numai doua decenii (1959~1979), spune Wikipedia.

A fost considerat și unul dintre cei mai valoroși compozitori români de muzică de film.
A început ca autor de partituri pentru producțiile documentare și de animație realizate la „Sahia Film” și la „Animafilm”.
În 1966, a pășit în universul filmului artistic, odată cu Ștefan Iordache și Margareta Pâslaru, protagoniștii unui „Film cu o fată fermecătoare”.
În anii 70, a orchestrat compozițiile lui Ciprian Porumbescu pentru pelicula cu același titlu, dar a compus și muzica originală pentru Cu mâinile curate, celebrul film al lui Sergiu Nicolaescu.

Richard Oschanitzky a reușit, spun specialiștii, în 1971, una dintre puținele reușite la nivel mondial în genul de fuziune jazz simfonic, Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică și bigband.

În București, a locuit multă vreme pe strada Popa Nan la numărul 30, unde se retrăgea după episoade de boemă culturală cu mulții prieteni și admiratori.
S-a stins din viață la doar 40 de ani, la 5 aprilie 1979.

LĂSAȚI UN MESAJ