Chirurgul român care s-a întors din Franța pentru a salva inimile conaționalilor săi. Cum a întors din morți un pacient

516
În timp ce somitățile medicale din România sunt scoase din sistem, iar tot mai mulți medici iau calea străinătății, un chirurg a demonstrat că cei din breasla lui își pot face treaba performant, dacă sunt lăsați în pace.

Zilele trecute, o echipă de medici condusă de chirurgul Victor Costache a reuşit, pentru prima dată în România, să opereze cu succes un caz de anevrism de aortă toracică rupt, tratat endovascular, la un spital din Sibiu.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a fost aproape întors din moarte, după ce nu i se mai dădea nicio șansă de supraviețuire. Acest succes răsunător se adaugă la bogatul palmares al medicului care luptă pentru inimile românilor.

S-a întors acasă să salveze vieți

În vreme ce tot mai mulți medici români bat la ușile străinătății pentru un salariu mai mare și condiții mai bune, cardiologul conferențiar dr. Victor Costache a lăsat Franța și s-a întors acasă. Medicul a revenit în România în urmă cu cinci ani, după 12 ani de muncă în sistemul de sănătate francez. A venit atât cu noi cunoștințe, cât și cu o aprigă dorință de a pune umărul la schimbarea în bine a sistemului medical românesc. În acești cinci ani, numele doctorului Victor Costache s-a leagat de numeroase operații făcute în premieră mondială, europeană și națională. A salvat vieți, a militat pentru simplificarea sistemului și pentru tratarea pacienților români aici, în țara noastră, și nu în străinătate.

România își operează bolnavii în străinătate la suprapreț

În timp ce multe intervenții se pot face și aici, autoritățile preferă să trimită pacienții la tratament în străinătate, la suprapreț. Doctorul Victor Costache spune că aceasta este esența problemelor sistemului medical românesc.

„Evident, în aceste condiții nu este încurajată dezvoltarea sistemului medical românesc, ci dimpotrivă. Numai prin casa de asigurări,România decontează clinicilor și spitalelor din UE peste 300 milioane euro anual pentru serviciile medicale acordate pacienților români. Iar aceasta este numai fața văzută a icebergului. Se estimează că, în realitate, turismul medical al pacienților români ar depăși un miliard de euro. Bulgaria, o țară cu o populație pe jumătate cât România, are în jur de 200 de mii de euro pe an de plătit pentru spitalele din Vestul europei”, a explicat dr. Victor Costache pentru Evenimentul Zilei.

Dacă în trecut salariile mici îi făceau pe medici să ia drumul străinătății, după majorările salariale, teoretic, aceștia ar trebui să se întoarcă acasă. „Mărirea salariilor este un prim pas, însă nu trebuie să se oprească aici. Acum, spitalele private trebuie să se alinieze și ele noilor modificări”, a mai declarat dr Costache.

Citește întreaga poveste pe evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ