Cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie vor putea aplica pentru rezidenta permanenta. Care este costul procedurii

529

Cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie vor putea, pana in luna iunie 2021, sa aplice pentru rezidenta permanenta, costul procedurii fiind de 65 de lire de persoana. Schema se afla la nivel de propunere si a fost dezvaluita joi (21 iunie) de autoritatile britanice, potrivit RoNews.co.uk.

In conformitate cu Schema de reglementare a UE anuntata de secretarul de interne al Regatului Unit, Sajid Javid, orice cetatean al UE sau membrul familiei sale care locuieste in Marea Britanie timp de cinci ani va fi eligibil pentru „statutul stabilit”, avand permisiunea de sedere pe durata nedeterminata.

Guvernul din Marea Britanie doreste ca schema sa intre in vigoare inainte de sfarsitul anului 2018, in incercarea de a evita o crestere a numarului de solicitanti, dupa ce Marea Britanie va parasi UE in 2019. Totusi, acest lucru va necesita adoptarea unei noi legislatii, inclusiv a unei autoritati independente de monitorizare a sistemului, care sa fie adoptata de Parlamentul Regatului Unit.

Iti recomandam si: Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Home Office a alocat 170 milioane de lire sterline pentru a finanta schema pe care intentioneaza sa o implementeze, proces ce va antrena aproximativ 1.500 de angajati, au declarat oficialii britanici pentru Euroactiv.

Oficialii spun ca schema va fi favorabila mai degraba pentru a acorda rezidenta, decat de a o refuza.

Pentru a obtine statutul stabilit sau neconfirmat, solicitantii care nu au deja resedinta permanenta sau permisul de sedere pe durata nedeterminata pentru a ramane in Regatul Unit vor trebui sa completeze un formular online si sa plateasca 65 de lire (70 euro) de persoana adulta sau 32,50 de lire pentru copii.

Formularul poate fi completat, de asemenea, si pe o aplicatie disponibila pe dispozitivele Android.

Sursă: hotweek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ