Certificatul verde COVID ar putea fi reglementat printr-un act normativ nou. Când ar putea fi folosit

107

Ministrul propus de PSD la Sănătate, Alexandru Rafila, spune că certificatul verde COVID ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, astfel încât să fie introdus după trei săptămâni de creştere consecutivă a ratei de infectare şi eliminat când aceasta scade. Reamintim că legea privind obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă este blocată în Camera Deputaților, după ce a fost respinsă de Senat.

Acum, este obligatoriu certifictul verde COVID pentru accesul la mall , în instituții publice sau la restaurant, însă introducerea acestei măsuri s-a făcut prin hotărâre de guvern, nu prin lege.

Alexandru Rafila a declarat miercuri, la audierea în comisiile parlamentare, că certificatul verde COVID este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus în momentul oportun. „Cerificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere. Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv. La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunității”, a spus Rafila în Parlament.
El a spus că un criteriu de introducere a certificatului verde COVID ar putea fi creșterea numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și renunțarea la acesta când incidența cazurilor COVID scade. Întrebat de jurnaliști, după audieri, la ce incidență ar trebui renunțat la obligativitatea certificatului verde COVID, Rafila a spus că nu s-a stabilit, ci că a avut discuții în acest sens cu reprezentanții Institutului Național de Sănătarte Publică.
Alexandru Rafila a spus că, de exemplu, certificatul verde COVID ar putea fi activat (folosit) după 3 săptămâni de creştere consecutivă și retras în momentul în care rata de infectare ajunge la 1 sau 0,5, de exemplu. El a susținut că nu se va renunța la legea privind introducerea certificatului verde COVID, dar că, cel mai probabil, acesta trebuie reglementat printr-un nou act normativ. ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a adăugat Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.