Cercetătorii află la Timişoara cât de rezistente sunt clădirile în cazul unor cutremure sau atacuri teroriste

104

Universitatea Politehnica din Timişoara a reuşit să câştige un proiect european în valoare de aproape cinci milioane de euro, care a fost finalizat în această lună.

Banii au fost folosiţi pentru modernizarea a unsprezece laboratoare, dar şi dotarea lor cu echipamente moderne cu ajutorul cărora se vor putea realiza diferite cercetări, la Facultatea de Construcţii. Acum, această facultate este cea mai modernă din România, iar în cadrul ei, cercetătorii vor afla cât de rezistente sunt construcţiile în cazul unor cutremure, incendii sau atacuri teroriste.

„Nicio facultate de construcţii din România nu are laboratoare atât de moderne ca ale noastre. Vorbim de o investiţie pe termen lung, care ne va permite să avem un contact mai mare cu mediul economic, de a face cercetări şi studii pentru mediul economic, şi nu numai. Această colaborare poate să aducă doar beneficii facultăţii, inclusiv posibilitatea de a câştiga nişte bani”, a declarat Daniel Dan, prorector al Universităţii Politehnica din Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, obiectivul proiectului “Platforma integrată de cercetare-dezvoltare pentru comportarea construcţiilor la acţiuni extreme” a fost dezvoltarea capacităţii de cercetare a Facultăţii de Construcţii, prin creşterea performanţelor şi capabilităţilor laboratoarelor şi integrarea acestora într-o platformă multidisciplinară privind comportarea construcţiilor supuse la acţiuni extreme: cutremur şi efecte ale schimbărilor climatice, respectiv acţiuni generate de natura umană – explozii, incendii, erori de execuţie/exploatare sau atacuri teroriste.

LĂSAȚI UN MESAJ