Centura de sud și alte vise șchioape ale Timișoarei

343

La puțin timp după ce ne-am electrizat de pe urma ,,fericirii” că vom avea, în sfârșit, o centură nouă a orașului, mult fabulata centură de sud pe numele ei, ne-am trezit că, în fapt, aceasta nu va avea două benzi pe sens, ci doar una! Cum ar veni, după potopul de vești ,,de mai bine” lansat de liderii locali ai PSD, cu inubliabilul Fredy Simonis  pe post de meșter cârmaci, cum că premierul Grindeanu nu mai poate dormi de grija Timișoarei, iacătă că a venit la timp și dușul rece. Guvernul condus de acesta a scos din pălărie varianta veche, de vreo șapte-opt ani, a centurii de sud a capitalei Banatului, cea cu o singură bandă pe un sens, și nu proiectul de secol 21, cum ar fi fost firesc și necesar, al centurii cu câte două benzi pe fiecare sens. Evident că la baza schimbării peste noapte a viziunii celor aflați la guvernare stau rațiuni de ordin financiar, actualul guvern fiind deja sufocat de povara creșterilor salariale promise prin noua lege de salarizare unitară, dar și de ordin electoral.

Aici vorbim, firește, de dorința arzătoare a lui Sorin Grindeanu de a nu se face de râs precum destui corifei politici locali de-a lungul timpului, care nu au mișcat un deget pentru Banat din funcțiile deținute. Astfel încât, Grindeanu, din dorința de a accelera lucrurile în privința finanțării unor obiective mult visate de oamenii locului, arde etapele și vrea să vadă cât mai repede posibil, începute măcar, unele dintre aceste proiecte. Cum este și cazul centurii de sud a Timișoarei, care, pentru a intra în graficul demarării fizice a proiectului, a fost ciuntită de un sens de mers! Detaliu mai degrabă nefericit pentru o regiune și pentru capitala acesteia, deja sufocate de traficul infernal din ultimii ani. Asta, firește, dacă noi, românii în general, am avea cu adevărat o viziune solidă a viitorului și nu una de tip politicianist-electoral.

Sigur că vor fi și voci, nu puține, probabil, și nu toate cu pulsații de stânga, care vor spune e foarte bine și așa, să se facă măcar! Și poate că, în marasmul neîmplinirilor citadine locale, nu va fi tocmai rău că, peste vreo trei ani, Timișoara va avea, finalmente, centura de sud funcțională. Chiar așa ciuntită șmecherește de politicienii de stânga care conduc si țara și Banatul în momentul de față.

Întrebarea care rămâne pe buzele multora dintre noi este însă ce se va întâmpla și cu celelalte proiecții edilitare vânturate de liderii PSD Timiș de la o vreme încoace. E vorba, între altele, de noua sală a sporturilor care a devenit calul ridicol de bătaie între primarul Robu și președintele CJT Dobra, pe motivul arhicunoscut al locului unde ar putea fi aceasta amplasată.

Sau de un nou stadion de proporții impresionante (în mintea acelorași vajnici lideri politici locali!) ce ar trebui să ,, răsară” cândva, nu știm evident când, pe te miri ce sol al Timișoarei!

O unică obiecție, totuși, aș avea: să nu pățească și aceste monumentale construcții cu altoi puternic electoral, în esență, la fel ca centura de sud netezită aspru peste noapte de la opt la patru metri lățime.

Vorba aceea, centură cu două benzi s-a mai văzut prin estul european ori prin universul latino-american, dar stadion nou fără o poartă de intrare, repectiv o polivalentă nouă cu parchetul cariat încă din naștere, mai rar prin Uniunea Europeană!

Chiar dacă nici pe acolo nu mai umblă câinii cu colacii atârnați în coadă, ca în vremurile bune ale majestuoasei construcții europene amintite!

LĂSAȚI UN MESAJ