Centrele de permanență – ignorate de decidenți și lăsate fără bani

220

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), prin președintele ei, doctor Dina Mergeani, ia poziție față de o situație intolerabilă în opinia sa.

Atât de necesarele centre de permanență nu sunt băgate în seamă de autorități. Cei ce-și desfășoară activitatea acolo nu au mai văzut un ban de luni bune. Sigur că explicații se pot găsi cu duiumul, dar acesta nu este un fapt pentru a mulțumi cadrele medicale rămase fără banii meritați. Iată ce spune SNMF față de această situație:

”Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanență nu au primit de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificata diferit la nivelul fiecărei case județene de sănătate dar explicația este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor.
Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare. În aceste condiții în care de patru luni medicii de familie subvenționează funcționarea centrelor de permanență, nivelul de nemulțumire a medicilor este în continuă creștere.

În întreaga țară sunt acum 352 centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate.

Centrele de Permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare dar ele reprezintă în același timp o soluție privind accesul la servicii medicale de urgență pentru pacienții din mediul rural. În aceste centre se salvează vieți care altfel s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate.

Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante.”

LĂSAȚI UN MESAJ