6.1 C
Timișoara
luni 2 decembrie 2024

Cel mai usturător eșec electoral din istoria PNL. Cum arată lunga listă a liderilor partidului care au supraviețuit înfrângerilor electorale

PNL nu și-a făcut un obicei în a-și înlătura liderii care pierd alegerile, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în PSD. Aceasta poate și pentru că formațiunea a avut lungi perioade pe care le-a petrecut în opoziție.

De regulă, președinții partidului s-au retras, lăsând locul altora, atunci când au considerat că nu mai au resurse. A fost cazul lui Mircea Ionescu Quitus, în 2001, a lui Valeriu Stoica în 2002 sau a lui Theodor Stolojan în 2004.

PNL un partid fără istorie în înlăturarea liderilor

Partidul Național Liberal a revenit pe scena politică la începutul anilor ’90, după căderea dictaturii comuniste. Primul președinte al PNL a fost Radu Câmpeanu care a ocupat funcția până în 1993. El a candidat la alegerile prezidențiale din 1990, obținând 10,64% din voturi, plasându-se pe locul doi, după Ion Iliescu.

În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a părăsit CDR, Convenția Democrată. A fost o decizie greșită, iar acest lucru s-a văzut la alegerile din 1992, când partidul nu a reușit să intre în Parlament. După înfrângere, mai mulți lideri ai partidului au decis să-l schimbe pe Radu Câmpeanu și să-l înlocuiască cu Mircea Ionescu-Quintus.

Acesta a fost cel mai longeviv președinte al liberalilor, conducând formațiunea până la retragerea sa, din cauza vârstei, în 2001. El a fost înlocuit de Valeriu Stoica care, de altfel, îndeplinea funcția de președinte executiv. Ionescu Quitus a devenit președinte de onoare al PNL, poziție pe care a ocupat-o până la moartea sa, în 2017.

La fel ca și predecesorul său, Valeriu Stoica nu s-a cramponat de funcția de președinte. În 2000 l-a adus în partid pe Theodor Stolojan, iar în 2002 s-a retras în favoarea acestuia din conducerea formațiunii. Stolojan a fost ales președinte și a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale, din partea Alianței DA (PNL-PD).

 

Stolojan s-a retras în favoarea lui Călin Popescu Tăriceanu

Înainte de alegerile din 2004, Theodor Stolojan a renunțat la candidatura pentru prezidențiale, în favoarea lui Traian Băsescu. Decizia i-a adus liderului PD victoria în alegeri, în fața lui Adrian Năstase. Concomitent, Theodor Stolojan a renunțat și la conducerea partidului în favoarea lui Călin Popescu Tăriceanu

După alegerile din 2004 Stolojan a devenit consilierul noului președinte, poziție din care a început să-l critice pe Călin Popescu Tăriceanu, numit la conducerea guvernului. În acest context de criză, este exclus din partid, pe motiv că nu a respectat și nu a susținut deciziile luate de conducerea PNL.

Călin Popescu Tăriceanu a condus PNL până în 2009, când a pierdut alegerile pentru conducerea partidului în favoarea lui Crin Antonescu. În cariera sa, partidul a intrat în conflict cu Traian Băsescu și PD, aliații cu care au obținut victoria din 2004. Atât ca premier, cât și ca lider politic, Tăriceanu s-a confruntat cu numeroase acuzații de corupție care au erodat partidul aflat la guvernare, în ciuda unor rezultate destul de bune.

PNL de la Crin Antonescu la Klaus Iohannis

Crin Antonescu a preluat conducerea PNL și, împreună cu PSD a înființat USL. La alegerile prezidențiale din 2009, Crin Antonescu a candidat însă a terminat pe locul al treilea, întrunind 20,02% din sufragii. USL a apărut după ce Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat prezidențial, iar PSD l-a înlocuit pe Mircea Geoană cu Victor Ponta.

Sub sigla USL, cele două partide au intrat la guvernare la începutul lui 2012 și au obținut victoria în alegerile parlamentare din 2012. În această formulă, PNL a reușit să obțină cei mai mulți parlamentari din istoria post-decembristă.  Crin Antonescu a fost reales președinte al formațiunii, în fața lui Ludovic Orban, în 2010.

La Congresul PNL din 22-23 februarie 2013 a fost reales președinte, cu 1434 de voturi „pentru” și 44 „împotrivă”, 50 fiind anulate. A mai rămas președinte, însă, doar până la alegerile europearlamentare din 2014. După înfrângerea PNL, care tocmai părăsise USL, Antonescu a fost nevoit să se retragă și să-i facă loc lui Klaus Iohannis. Acesta a condus PNL doar câteva luni până la alegerile pe care le-a câștigat în fața lui Victor Ponta.

Chiar dacă, oficial, a renunțat la conducerea PNL, Iohannis și-a impus de la început proprii oameni la șefia partidului. Alina Gorghiu a preluat PNL și a negociat fuziunea cu PDL. După acest pas, până în 2016, partidul a fost condus de un tandem Vasile Blaga – Alina Gorghiu.

PNL în era Ludovic Orban și Cîțu

Înfrângerea partidului în alegerile parlamentare din 2016 a dus la retragerea Alinei Gorghiu și a lui Vasile Blaga de la conducerea PNL. După o scurtă perioadă de interimat, asigurată de Raluca Turcan, alt om al președintelui Klaus Iohannis, delegații partidului l-au ales la conducere la Ludovic Orban.

Ludovic Orban a reorganizat partidul după înfrângerea în fața PSD, iar în 2019 a reușit să-l aducă la guvernare. PNL a făcut guvernul după moțiunea de cenzură împotriva Vioricăi Dăncilă. Liberalii au fost nevoiți să guverneze în timpul pandemiei de coronavirus, fapt ce le-a adus numeroase critici. Astfel, sub conducerea lui Orban, partidul nu a obținut decât un scor de 25%, sub PSD.

Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier, în favoarea lui Florin Cîțu, ceea ce a constituit o greșeală. Pierzând și susținerea lui Klaus Iohannis, el a pierdut, în 2021, conducerea partidului. După un congres cu 5.000 de candidați, la Romexpo, Florin Cîțu a devenit noul președinte al PNL, pe 25 septembrie 2021. Nu pentru multă vreme.

Florin Cîțu a pierdut funcția de prim-ministru după moțiunea de cenzură depusă de USR, partid pe care l-a scos de la guvernare. S-a întâmplat pe 5 octombrie 2021. La scurtă vreme, la indicațiile lui Klaus Iohannis, el a inițiat negocieri pentru o guvernare comună, cu PSD. Noua alianță s-a constituit, însă Florin Cîțu nu avea să se mai regăsească în cadrul ei.

Nicolae Ciucă a preluat partidul de la Cîțu

Contestat în interiorul partidului, după numai câteva luni după ce a fost ales de congres, Florin Cîțu a fost nevoit să demisioneze pe 2 aprilie 2022. Timp de opt zile, la conducerea partidului a fost desemnat, ca interimar Gheorghe Flutur.

Cu susținerea lui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă a fost ales președinte al PNL, în cadrul unui congres organizat pe fugă. El a fost cel de-al treilea președinte al partidului care a ocupat funcția de președinte din 2019 și până în prezent.

Nicolae Ciucă este contestat, în prezent, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. El s-a clasat pe locul al cincilea, cu 8,79 % dintre voturi. Acest eșec i-a făcut pe mai mulți lideri ai partidului să-i solicite demisia, ceea ce a și făcut: Și-a dat demisia.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Primele spectacole FEST – FDR așteaptă publicul timișorean iubitor de teatru

Ne mai despart doar două zile de primul spectacol al FEST-FDR 2024, așteptata reîntâlnire cu Pippo Delbono și cu universul său fascinant, coeziv în...

Legenda Duckadam s-a înălțat la ceruri. Fostul mare portar a murit azi-noapte la vârsta de 65 de ani

Este doliu în sportul românesc! Helmut Duckadama murit la 65 de ani. Fostul mare portar al echipei Steaua București fusese operat pe cord deschis...

Citește și :