Cel mai mare număr de animale din cel mai mare județ este ținut sub control de o mână de oameni-video

194

În județul nostru, în tot anul ce se va încheia peste mai puțin de trei luni, nu au fost înregistrate prea multe cazuri de încălcare a legii sau a normelor referitoare la igiena alimentară și la evenimente negative legate de activitatea de sacrificare a animalelor și de comercializare a alimentelor de origine animală. Toate acestea se datorează și activității neîntrerupte, dar foarte puțin vizibile a specialiștilor de la DSVSA Timiș.

Tocmai pentru importanța, dar și a anonimatului în care se desfășoară munca lor, direcțiunea a ținut să vorbească câte ceva despre instituție.

Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentară Timiș este instituție publică deconcentrată ce are competențe pe teritoriul județului nostru. Tot aici funcționează și Laboratorul Sanitrar Veterinar de Stat județean. Un număr de 114 specialiști activează aici majoriatea medici veterinari, tehnicieni, laboranți, biologi și chimiști.

În Timiș, cel mai întins județ din țară, ca suprafață, dar având și cele mai multe animale la speciile porcine și ovine și activitățile specifice sunt extrem de complexe.

Efectivele de porci sunt în jurul a 1.200.000 capete în marile ferme la care se mai adaugă cel puțin încă 60.000 aflate în gospodăriile particulare. Iar numărul de oi de asemenea este cel mai sporit din toate județele, în jurul a 800.000 de capete.

Pentru a acoperi eficient acest teritoriu de 8697 de kilometri patrați există un număr de 84 circumscripții sanitar veterinare de asistență, 93 de farmacii veterinare, 15 centre de colectare pentru export.

Tot la noi în județ sunt 138 de ferme cu activitate comercială, dar și 15.000 de gospodării cu animale, 86 de fonduri de vânătoare.

În primele nouă luni ale anului au fost confiscate peste 23 de tone de produse de origine animală. Binențeles că și amenzile au fost pe măsură. Dar nu ăsta este scopul principal ci de a face o muncă de prevenție eficientă.

Una din cele mai importante munci de prevenție este lupta impotriva rabiei. Cel mai răspândit purtător de turbare ( rabie) este vulpea dar ocazional chiar și pisicile sau șoarecii ce ies în câmp și apoi revin în sate au acestă boală. Pentru acestea se vor folosi momelile purtătoare de vaccin ce se vor arunca din avioane ce vor îndeplini aceste misiuni speciale.

În noiembrie și decembrie se va continua campania anuală de microcipare a efectivelor de câini. Asrfel se va putea controla mai corect efectivele aflate în proprietatea gospodăriilor și se vor cunoaște și efectivele de animale vagaboande. Oricum acestea au scăzut mult în ultimii ani. Dar adevărata batălie va incepe odată cu sărbătorile de iarnă cand începe sacrificarea porcilor în gospodării. Deja lumea a început să fie conștientă de pericolele consumului unei cărni neverificate, dar încă sunt și mulți neglijenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.