2.1 C
Timișoara
vineri 13 decembrie 2024

Cel mai longeviv om din lume… e bănăţean?

Există o listă cu femei trecute de 114 ani, cu vârsta pe deplin verificată, aranjate în ordinea vârstei fiecărei persoane descrescător, cum există și o listă cu bărbați trecuți de 110 de ani, cu vârsta pe deplin verificată. Un supercentenar este considerat „verificat” dacă cererea lui a fost validată de către un organism internațional care se ocupă în mod special de cercetarea longevității, cum ar fi Grupul de Cercetare a Gerontologiei (GRG).

Cea mai longevivă persoană din lume. Cu dovezi!…

Astfel, cea mai longevivă persoană din lume a fost franțuzoaica Jeanne Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani și 164 de zile. Conform actelor de naștere autentice, s-a născut la 21 februarie 1875, la Arles, și a murit la 4 august 1997. Jeanne Louise Calment a trăit întreaga sa viață la Arles, în Franța, supraviețuind fiicei și nepotului ei cu câteva decenii. Durata vieții ei a fost complet documentată prin studiu științific.

Tatăl, Nicolas Calment (28 ianuarie 1838 – 22 ianuarie 1931), a fost constructor de nave, iar mama, Marguerite Gilles (20 februarie 1838 – 18 septembrie 1924), provenea dintr-o familie de morari. Jeanne a avut un frate mai mare, François (25 aprilie 1865 – 1 decembrie 1962). Unii membrii apropiați ai familiei au trăit de asemenea peste medie: fratele ei a trăit 97 de ani, tatăl ei a murit cu 6 zile înainte să împlinească 93 de ani, iar mama ei a trăit 86 de ani. Potrivit lui Calment, l-a întâlnit pe Vincent van Gogh când el a intrat în magazinul unchiului ei ca să cumpere pânză. L-a găsit „murdar, prost îmbrăcat și dezagreabil”.

Cum trăiești peste 100 de ani?…

În 1896, la vârsta de 21 de ani, s-a căsătorit cu vărul de gradul al doilea, Fernand Nicolas Calment, un proprietar bogat de magazin. Bunicii lor paterni erau frați, deci aveau același nume, și bunicile paterne erau de asemenea surori. Averea lui a făcut posibil ca Jeanne să nu trebuiască să lucreze. În schimb, a avut un stil de viață prin care și-a urmat hobby-urile: tenis, ciclism, înot, role, pian și operă.

Fernand a murit în 1942 la vârsta de 73 de ani, după ce a suferit de o criză de intoxicație alimentară. Singurul copil, o fiică pe nume Yvonne Marie Nicolle Calment, a murit de pneumonie, cu o zi înainte să împlinească 36 de ani. Jeanne l-a crescut pe nepotul ei, Frédéric, care avea 8 ani. A devenit doctor și a murit la 36 de ani într-un accident de mașină în 1963.

În 1965, la vârsta de 90 de ani și fără moștenitori, Calment a semnat un acord de a-și vinde

apartamentul avocatului André-François Raffray, printr-un contract pe viață. Avocatul, pe atunci în vârstă de 47 de ani, a fost de acord să-i plătească lunar 2.500 de franci până la moartea ei. Raffray a sfârșit prin a plăti lui Calment echivalentul a mai mult de 180.000 de dolari, care a fost mai mult decât dublu valorii apartamentului. Raffray a murit de cancer la vârsta de 77 de ani, în 1995, iar văduva lui a continuat să-i plătească  Jeannei Calment rata până la moartea acesteia…

Cel mai în vârstă bărbat din lume

Cel mai în vârstă bărbat din lume a fost japonezul Jiroemon Kimura, care a murit la 12 iunie 2013 la vârsta de 116 ani și 54 de zile. După decesul japonezului Koide Yasutaro la 19 ianuarie 2016, în prezent nu există nici un supercentenar masculin în viață a cărui vârstă să fi fost verificată de către GRG.

A fost odată ca niciodată un chinez…

Chinezul Li Ching-Yuen a murit la 6 mai 1933 și se presupune că ar fi trăit peste 256 de ani. El pretindea că s-a născut în 1736, în timp ce alte înregistrări (disputate) sugerau că s-ar fi născut

în anul 1677. Oricum, ambele pretinse durate de viață, de 197 și 256 de ani, respectiv, depășesc cu mult cea mai mare durată de viață confirmată, de 122 de ani și 164 de zile, a franțuzoaicei Jeanne Calment. Adevărata dată a nașterii a lui Li Ching-Yuen nu a fost niciodată determinată. S-a povestit că el ar fi fost artist marțial, herbalist și consilier tactic…

… dar și un indian

O altă poveste, fără nici o dovadă, este a lui Devraha Baba, yoghinul care ar fi trăit peste 250 de ani și se știe sigur că a murit la 19 mai 1990. Devraha Baba a trăit toată viaţa pe o platformă de lemn înaltă de 3,7 metri, în apropierea unui râu, în care mai făcea din când în când câte o baie, fiind chiar în stare să stea sub apă chiar și 30 de minute.

A mărturisit că s-a născut din râul Yamuna, atunci când a fost binecuvântat de Krishna. Despre yoghin sunt luate ca reper afirmaţiile primului preşedinte al Indiei, Rajendra Prasad, care a  afirmat că tatăl său i-a spus că, atunci când era copil, a fost la picioarele lui Devraha Baba, acesta  fiind deja foarte bătrân. Rajendra Prasad s-a născut în 1884.

Venerat și respectat în India, se spune că a fost vizitat de Indira Gandhi, sultanul Bruneiului, Liz Taylor sau Roger Moore.

Cel mai longeviv cetăţean al lumii a trăit în Banat?

Numeroşi sunt autorii care au abordat în cel de-al 19-lea secol subiectul longevităţii. Cum tot la fel de multe sunt şi cărţile, dicţionarele, enciclopediile, articolele care s-au referit la cei mai longevivi oameni care au trăit în lume. Unele se pot găsi la Biblioteca Naţională a Franţei, dar se pare că şi peste Canalul Mânecii, la Londra, mai sunt astfel de documente.

Ce este foarte interesant, mai ales pentru Timişoara şi pentru Banat, este faptul că cel mai longeviv om din lume a trăit în Banat, la Chevereş, murind nici mai mult nici mai puţin decât la vârsta de… 185 de ani!

O spun Annales de Philosophie Chretienne, Géographie universelle de Malte-Brun, Dictionnaire de géologie: suivi d’esquisses géologiques et géographiques (1849), Musée universel (1858), Le vrai moyen de vivre longtemps / par Stan. Champroux (1885). Şi altele…

Pe de o parte, deşi 185 de ani pare o vârstă incredibilă, exemplele celor mai longevivi oameni cunoscuţi nu coboară sub vârsta de 100 de ani, cum se poate observa şi din tabelul alăturat, cu nume şi vârstă.

Cum se poate observa în tabelul longevivilor, după bănățeanul de 185 de ani din Chevereșul Banatului,  cel mai bătrân om a trăit 180 de ani, era un mulatru și a murit în 1797. A mai fost Louisa Truxo, 175 de ani, anul decesului – 1782, Henri Jenkins, 169 de ani, anul decesului –  1670, Williams Edwards, 168 de ani, anul decesului – 1668, Joseph Surrington, 160 de ani, mort în 1697, urmat de… un țăran polonez, care a trăit 157 ani, până în 1762.

Aşadar, cel mai longeviv cetăţean al lumii ar fi fost Pierre (probabil, nefranțuzit, Peter sau Petre) Zortan, sau Zorten, ţăran care a murit la 5 ianuarie 1724, la Keveresch, şi, se spune, care ar fi trăit toată viaţa hrănindu-se numai cu legume. Cel mai mic dintre fiii lui Pierre Zortan avea, la moartea tatălui, vârsta de 97 de ani… Mai mult, a existat chiar şi un portret cu Pierre Zortan în picioare care a fost expus la Bruxelles şi care a ajuns în biblioteca prinţului Charles (nu cel de care se ştie astăzi), alături de o poveste pe scurt a vieţii lui…

Şi mai interesant este că în aceeaşi bibliotecă se mai află şi portretul ”macrobitului” Jean Rovin, mort la 172 de ani, în 1740, care este şi el născut în ”bannat de Temeswar”. La moartea lui Jean Rovin/Rowin, cel mai tânăr dintre copiii lui avea 90 de ani, iar soţia – 164 de ani…

Matusalemul Banatului, Petru Ţartan, în vârstă de 185 de ani

Mai există informaţii despre cel mai longeviv om din Banat preluate dintr-o publicaţie vieneză de Ionel Crăciun și publicate pe şi pe banaterra.eu.

La 5 ianuarie 1724, a murit aici matusalemul Banatului, Petru Ţartan [4], în vârstă de 185 de ani. O publicaţie contemporană evenimentului, Das merkwürdige Wien oder monatliche Unterredungen von verschidenen daselbst befindlichen Merkwurdigkeiten der Natur und Kunst [5], Wiena, 1727, relata despre aceasta:

„Pâna cu câteva zile înaintea morţii sale a putut fi văzut, sănătos, în faţa staţiei de poştă, sprijindu-se într-un baston, aşteptând pomană din partea călatorilor care coborau din poştalion. S-a născut în 1539, iar la răpirea cetaţii Timişoara din mâinile creştinilor [6], pe când păstorea vitele tatălui său, s-a refugiat din faţa năvălirii cetelor de tătari, în munţi. Spre sfârşitul vieţii avea ochii înroşiţi, iar culoarea feţei îi era precum cea a mucegaiului de pe pâine, verzui deschis; în gură mai păstra câţiva dinţi şi îşi petrecea vremea având grijă de copilaşii unui strănepot. Mai cu seamă este vrednic de luat în seamă faptul că viaţa acestui om s-a întins în trei veacuri, al 16-lea, din 1539, al 17-lea în întregime şi al 18-lea, până în 1724; de asemenea că a trăit în timpul domniilor a zece împăraţi romano-germani: Karl al V-lea, Ferdinand I, Maximilian al II-lea, Rudolf al II-lea, Mathias, Ferdinand al II-lea, Ferdinand al III-lea, Leopold I, Iosef I si Karl al VI-lea; de asemenea că, după spusele fiului său Ştefan Ţartan, care în 1724 avea 100 de ani, în tinereţe era cu un cap mai înalt şi că bătrânul, pâna în ultimul său ceas a respectat cu stricteţe, după regulile cultului ortodox, toate posturile, iar în afara acestora, nu mânca decât lapte şi colaci [7] calzi din făină de porumb, însă zilnic lua câte o bună înghiţitură de rachiu de casă.”

4) Probabil Ţăran, acest nume întâlnindu-se la Chevereşu Mare pâna în urmă cu câţiva ani (nota I.C.)

5) Curiozităţi wieneze sau Convorbiri lunare despre diferite curiozităţi care se pot găsi în natură sau în mediul uman (nota I.C)

6) 1552 (nota I.C.)

7) Kolatschen (runde Kuchen) în original (nota I.C)

Cu siguranță, și publicația de la Viena, ca și publicațiile de la Paris și Londra, au vorbit de același personaj. Și cum spune povestea, existența bănățeanului care a trăit 185 de ani pare a fi un subiect despre care s-a vorbit și s-a dovedit cu destule informații pentru vremurile trăite pe atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Vasile Blaga, PNL Timiș: „Este exclusă orice colaborare cu AUR”

PNL Timiș este racordat la valorile europene și pune în aplicare principiile bunei guvernări. Vasile Blaga, președintele interimar PNL Timiș, declară: „În vederea asumării diverselor poziții...

Condițiile precare din maternități ne clasează pe un loc fruntaș în UE la mortalitatea infantilă

Accesul precar la servicii medicale, disparitățile în ceea ce privește dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din țară cu aparatură medicală necesară, precum și...

Citește și :