9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Cel mai important eveniment de cercetare în domeniul cancerului și imunologiei din 2016 a ajuns la final-VIDEO

„A fost cea mai valoroasă conferință de cercetare la care am participat în ultimii 15 ani în România. Singurul regret e faptul că nu au putut să participe și mai mulți specialiști și experți din domeniul studierii cancerului”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen din Timișoara, la finalul conferinței internaționale „OncoGen – Priorități de Cercetare”, desfășurată la Timișoara în 26 și 27 octombrie.

În cele două zile de conferință au luat cuvântul o serie de invitați de seamă din Austria, Germania, dar și România, care au prezentat și discutat cele mai noi progrese din domeniul tehnologiilor medicale dedicate combaterii cancerului și bolilor alergene. Aceste dezbateri sunt baza pe care în anii următori vor fi dezvoltate o serie de proiecte de cercetare cu participare multinațională realizate la standarde mondiale.

Conferința a marcat lansarea a două proiecte de cercetare câștigate de colectivul clinicii noastre și coordonate de experți din străinătate.

Proiectul CAR-NK, în parteneriat cu Prof. Dr. Torsten Tonn de la Universitatea Tehnică din Dresda, are ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii avansate de imunoterapie în cancer.

Proiectul INSPIRED, în parteneriat cu Prof. Dr. Rudolf Valenta de la Universitatea de Medicină din Viena, își propune să dezvolte kituri de diagnostic inovative, bazate pe alergene recombinate.

Evenimentul a fost unul de referință pentru domeniul oncologiei, atât la nivel european, dar și național. Exemplele de bune practici din Austria, Germania, România, prezentate de personalități ale lumii medicale sunt cele care au dat valoare extraordinară conferinței OncoGen. Mai mult, întâlnirea a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a colaborării cu cele două centre universitare vest-europene.

Printre participanți s-au numărat prof. Torsten Tonn, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara și profesor de medicină transfuzională la Facultatea de Medicină „Carl Gustav Carus”, Universitatea Tehnică din Dresda, prof. Rudolf Valenta, expert în alergologie și imunologie recunoscut științific la nivel mondial, fiind șeful Diviziei de Imunopatologie, Universitatea de Medicină din Viena (MUW), prof. Erhard Busek a fost vicecancelar al Austriei între anii 1991 – 1995, ministru al cercetării (1989 – 1994) și ministru al educației (1994 – 1995) și în prezent președintele Institutului pentru Regiunea Dunăre și Europa Centrală, precum și alți prestigioși cercetători din sfera academică și din mediul privat.

În cadrul conferinței au fost prezenți și o serie de lideri ai administrației locale și naționale din domeniul sănătății și al educației, care au prezentat perspectivele de dezvoltare ale cercetării medicale în România. Printre aceștia s-au numărat prof. Mihai Dima, președintele ANCS, prof. Adrian Curaj, fost ministru al Educației, Dana Gheorghe, director general al ANCS.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :