20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Cel mai bun portar de handbal al lumii s-a născut la Lugoj. Sau la Buzău?…

SportCel mai bun portar de handbal al lumii s-a născut la Lugoj....

Michael ”Mihai” Redl s-a născut la 23 aprilie 1936, la Lugoj.
A făcut parte din echipa de handbal a României care a câştigat primul titlu de campioană mondială și care a deschis o perioadă de aur de neegalat pentru handbalul românesc.
Cu două titluri de campion mondial, o medalie de argint și de bronz, a fost cel mai de succes portar de handbal din România, alături de Cornel Penu, tot dublu campion mondial, dar în 1970 și 1974 (desemnat cel mai bun portar), plus bronz olimpic la München 1972 și argint olimpic la Montreal 1976.

A fost dublu campion mondial, medaliat cu aur în RFG – 1961 și Cehoslovacia – 1964.
În 1959, la Campionatul Mondial de Handbal Masculin în 11, în Austria, unde România a fost vicecampioană mondială, și 1961, în RFG, a primit titlul de Cel Mai Bun Portar.

A ajuns handbalist din întâmplare.
În 1950, a început să joace fotbal la CSM Lugoj, fiind câţiva ani şi portarul echipei de fotbal din Lugoj care activa în Divizia B..
În 1953, portarul de handbal de la echipa lugojeană era bolnav.
A jucat Miși și a făcut un meci remarcabil.

Redl_2Cu echipa Dinamo București a câștigat 9 campionate naționale la handbal în 7, un campionat național la handbal în 11 și Cupa Campionilor Europeni, în 1965.
În cei 11 ani în care a fost membru al echipei naționale a României, Redl a jucat în 129 de meciuri.
În campionatul național a jucat 440 de meciuri: 154 pe teren mare și 286 pe teren normal.
A fost distins cu Ordinul Meritul Sportiv Cl. II-a cu baretă, în 2009.

Mai întâi electrician, apoi absolvent al Școlii de Ofițeri  în 1958, s-a pensionat cu gradul de locotenent-colonel.
După ce s-a retras din activitatea de jucător, a fost antrenor la Dinamo, la echipa de tineret, timp de 8 ani, sau ca secund la cea de seniori, timp de 3 ani.
În 1987, la cinci ani după ce fiul său Michael, care a fost și el handbalist de performanță, a rămas în Occident, cu ocazia unui meci al echipei Dinamo în Olanda, a emigrat în RFG, unde s-a stabilit la Munchen.
S-a stins din viață la 20 august 2013, la Schongau, în Germania.

FOTO Campioana națională pe teren mare, Dinamo București, la 5 iulie 1959, de la stânga: antrenor Oprea Vlase, capitanul Petre Ivanescu, Michael Redl, Ilie Alexandru Gheorghe Badulescu, Lucian Popescu, Horst Niemesch, Ion Ionescu, Helmut ZIKELI Kurt Kamilli, Gheorghe Covaci, Tudor Ristoiu, Constantin Tănăsescu și Gheorghe Iliescu.

Alte subiecte :

Ultima mare întreprindere de succes din Timișoara, rămasă pe picioare din epoca comunistă, se află pe buza dezastrului! Societatea are, în prezent, datorii de...

DIICOT Timișoara a scăpat de mega-dosarul devalizării fabricii AEM după ce a constatat că faptele de competența DIICOT s-au prescris. Pentru delapidare și înșelăciune,...

„Prima vilă furată de pe Bulevardul Loga se întoarce în proprietatea Timișoarei” spune primarul Fritz

Primarul Dominic Fritz a anunțat că vila istorică de pe C.D. Loga 52 a fost recâștigată de Primăria Municipiului Timișoara și...

Citește și :