Cel mai bun oraș din România pentru locuit se află în vestul țării ! Condițiile de trai sunt aproape de standardele occidentale

2952

Tot mai mulți români aleg să părăsească țara în căutarea unui trai mai bun și fără griji, înă unii au descoperit că nu trebuie să iasă din țară pentru a avea o viață mai bună.

Oradea este unul dintre oraşele în care se trăieşte cel mai bine din România. Oradea ocupă primul loc în topul celor mai eficiente oraşe din România La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane de euro în ultimii opt ani, ceea ce înseamnă 1.225 euro pe cap de locuitor, iar în ceea ce priveşte fondurile europene, a reuşit să atragă proiecte în valoare de 140,6 milioane de euro, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor.

oradeaDe asemenea, Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă, conform unui top realizat de Storia. În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt cele mai sigure zone. Conform informării, printre criteriile de evaluare care au stat la baza întocmirii topului se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Studiul se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc şi face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2017, în colaborare cu agenţia D&D Research.

Tot mai mulţi oameni aleg să se mute aici, iar drept dovadă municipiul Oradea a intrat în top 10 al primelor oraşe din România ca populaţie. Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.

Administraţie eficientă

Oraşul este administrat foarte bine, iar locuitorii sunt încurajaţi să se implice în dezvoltarea sa. La data de 11 decembrie 2017 a fost lansat portalul „Oradea – Bugetare participativă” activ.oradea.ro .Prin procesul de bugetare participativă, cetăţenii vor putea deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalităţii.Orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierelor lor. Pentru fiecare dintre anii 2018 – 2019, vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local şi în lista celor 100 de obiective de investiţii pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Oradea. Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Oradea pentru acel exerciţiu bugetar.

„Bugetul proiectului pentru anul viitor este de 1,5 milioane de euro, ceea ce nu este un buget mic. Dacă socotim bugetul normal de investiţii al oraşului de 15-16 milioane de euro, discutăm de 10% din bugetul de investiţii al oraşului”, a spus directorul Eduard Florea.

Încălzire cu apă geotermală

Gheizere care aruncă jeturi fierbinţi, sere în care temperatura este menţinută constantă cu ajutorul căldurii din adâncuri şi mii de locuinţe conectate la o reţea de încălzire bazată pe apă geotermală. Aşa arată Islanda, o ţară care profită încă de la începutul secolului trecut de uriaşele zăcăminte termale din subsol. „Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda”, spune Arni Ragnarsson, inginer geotermalist. Nordicii au realizat că apa termală este cea mai ieftină sursă de încălzire.”Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp – n.n.) costă 50-55 euro pe lună”, a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.

În România, foarte puţine locuinţe sunt încălzite cu ajutorul apei termale. Printre beneficiari sunt locatarii unor cartiere din Oradea şi din oraşul bihorean Beiuş.Potrivit datelor oficiale, în România se extrage mai puţină apă geotermală decât e prevăzută în licenţe. Pe lângă aceasta, unele sonde construite acum patru decenii se distrug pe an ce trece.

Specialiştii spun că o mare parte din ţară se poate încălzi cu ajutorul apei termale, datorită uriaşelor zăcăminte de care dispune.

Aveţi resurse fantastice de apă geotermală. Cred că ar trebui să vă concentraţi pe zăcăminte, cum putem să punem reţeaua de încălzire în oraş ca să fie rentabile şi nu prea scumpe”, ne sfătuieşte Pall Valdimarsson.

sursa: digi24.ro , oradea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.