Cea mai veche gară din România este în Banat. A fost construită la câțiva ani după darea în folosință a primei linii de cale ferată din lume

693

Cea mai veche gara din Romania – gara din Oravita

Gara, care astazi face parte din Patrimoniul National al Romaniei, a fost construita in aceeasi perioada cu primul traseu feroviar din tara (Oravita – Racasdia – Vraniut – Berliste – Milcoveni – Iam – Straja – Iasenova – Rosia – Biserica Alba – Vracevgai – Socol – Bazias). Calea ferata care unea Oravita de Bazias a fost inaugurata la numai 16 ani dupa prima linie de cale ferata dintre Liverpool si Manchester.

Primul tren care a ajuns in gara din Oravita a fost unul care transporta marfa si a oprit in gara in august 1854, iar trenurile cu calatori au aparut abia doi ani mai tarziu. Primele trei vagoane cu calatori care au ajuns in Oravita au oprit in gara in noiembrie 1856.

Constructia din Oravita a reprezentat o premiera pentru acea vreme, deoarece cladirea dispunea de un lift care facilita accesul calatorilor pe peronul aflat mai sus decat nivelul strazii. Totodata, gara din Oravita a fost declarata in nenumarate randuri un monument de arta inginereasca si arhitectura tehnica datorita dotarilor de care dispunea in momentul inaugurarii si a structurii solide.

Sursa: Gherasim Rotar https://www.facebook.com/photo/?fbid=1887834834689838&set=gm.3535789123107728

LĂSAȚI UN MESAJ