Cea mai puternică furtună de praf din istorie. Când se va repeta?

1239

14 aprilie 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.

Dust Bowl, de asemenea Dirty Thirties, a fost o perioadă de puternice furtuni de nisip, care s-au abătut asupra preriilor din SUA și Canada în anii 1930, spune Wikipedia.
Fenomenul a fost activizat de seceta severă și de eșecul în aplicarea a metodelor de creștere a „perdelelor” forestiere în zonele aride, destinate prevenirii eroziunii eoliene.
Arătura adâncă extinsă a solului virgin din Marile Câmpii în deceniul precedent a deplasat ierburile native, adânc înrădăcinate în mod normal, scăzând umiditatea solului și în provocând perioade de secetă și vânturi puternice.
Mecanizarea rapidă a uneltelor agricole, tractoarele pe benzină și utilizarea la scară largă a combinelor de secerat, a avut un impact semnificativ la transformarea pășunilor anterior verzi în câmpuri aride.

storm_County_Oklahoma2În 1932, au fost înregistrat 14 furtuni de nisip, în 1933, deja 38.
Cele mai puternice furtuni au avut loc între mai 1934 și aprilie 1935.
Mase uriașe de sol au fost purtate de vânt, fără a întâmpina obstacole în vegetație naturală joasă și preria arată, parcurgând sub formă de nori negri, distanțe lungi, până la Oceanul Atlantic.
În anul 1934, aproximativ 40 milioane de hectare de pământ parțial sau complet și-a pierdut orizontul de humus, ca urmare a eroziunii eoliene.
Ziua de 14 aprilie 1935 a fost numită Duminica Neagră din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui.
În iarna anului 1934-1935, în New England, zăpada a căzut sub formă de praf roșu.
În rândul populației din prerie, mai ales în Kansas și Oklahoma, s-a răspândit pneumonia de praf.
Seceta și eroziunea provocată de Dust Bowl a afectat 100 milioane de acri (400.000 kmp) în total, principalele state afectate fiind Texas și Oklahoma și atingând secțiuni adiacente în New Mexico, Colorado și Kansas, mai spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ