Cea mai înaltă distincție pentru rectorul UPT. Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București

153

Rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, i-a fost conferită, din partea Universităţii Politehnica din București, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda o instituţie de învăţământ superior – titlul de Doctor Honoris Causa.

În cadrul ceremoniei solemne au fost evidenţiate meritele prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban atât în plan ştiinţific şi al managementului academic, cât şi al impulsionării relaţiilor de colaborare dintre Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Politehnica din București. „Pentru întreaga activitate științifică, didactică, managerială și de colaborare cu universitatea noastră, pentru rezultatele remarcabile prin care care s-a concretizat această activitate, Senatul Universității Politehnica din București a hotărât acordarea celui mai înalt titlu academic, DOCTOR HONORIS CAUSA, domnului Profesor Viorel-Aurel Șerban”, se menţionează, printre altele, în motivarea acordării titlului.

Ceremonia a inclus prezentarea carierei didactice și de cercetare a prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban. Absolvent al Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (azi Universitatea Politehnica Timișoara), promoția 1978, obține titlul de doctor inginer în 1992, iar din 2007 este conducător de doctorat în domeniul Ingineriei materialelor, calitate în care a coordonat 20 de doctoranzi cărora li s-a acordat titlul de doctor în științe inginerești.

De-a lungul carierei, profesorul Viorel-Aurel Șerban a abordat mai multe arii de cercetare în domeniul științei și ingineriei materialelor, în special a celor metalice și a aliajelor, este autor a peste 250 de lucrări științifice, a 9 invenții, a participat la realizarea a 66 de contracte de cercetare, a fost implicat în organizarea de conferințe și workshop-uri naționale și internaționale. Activitățile didactice și de cercetare au fost completate cu o bogată activitate administrativă și managerială, culminând cu alegerea în funcția de rector al Universității Politehnica Timișoara, pentru două mandate, în perioada 2012-2020.

În această calitate pune bazele Alianței Române a Universităților Tehnice din România – ARUT, în 2016, împreună cu rectorii celorlalte universități de profil, devenind și primul președinte al acesteia, funcție pe care o deține și în prezent. Au fost amintite, în cadrul ceremoniei, eforturile depuse și contribuția importantă la dezvoltarea cooperării internaționale, prin semnarea a numeroase acorduri cu universități și institute de cercetare, dar și bogata activitate desfășurată în plan sportiv și cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.