Cea mai bună răchie din Banat, etalată la Festivalul Răchiei şi Produselor Tradiţionale din Banatul de Munte de la Băile Herculane!

1188

Peste 40 de producători din judeţul Caraş-Severin au ocupat în acest sfârşit de săptămână standurile amenajate pe aleile Parcului Central din Băile Herculane, veniţi să-şi etaleze produsele, într-o atmosferă sărbătorească, la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Răchiei şi Produselor Tradiţionale din Banatul de Munte. „Noi, în Banatul de Munte, suntem mândri de răchia noastră şi am completat cu bucate tradiţionale pentru că pe lângă răchie merg foarte bine mălaiul şi brânza” sublinia, în deschiderea manifestărilor preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Potrivit colegilor de la Radio Reşiţa, au fost expuse la standuri sticle ornate cât mai atrăgător cu răchie de prune, dar şi de mere, gutui, pere, cireşe şi de-acum cunoscuta răchie din smochine, de la Pojejena. Foarte bine reprezentată la această ediţie a festivalului a fost comuna Cornereva, care ocupă numeroase standuri, aducând în festival nu doar renumita răchie produsă în comuna din Munţii Cernei, ci şi sucuri naturale din realizate din mere sau pere. Au fost prezenţi, de asemenea, expozanţi din Marga, Teregova, Rusca Teregova, Cornereva, Tirol, Lăpuşniceş, Dalboşeţ, Obreja, Armeniş, Gârnic, Luncaviţa, Constantin Daicoviciu, Prigor, Sadova sau Mehadia.

Produsele tradiţionale au completat degustarea răchie, de la caş de oaie şi brânză de vaci până la cârnaţi şi sângereţi, nelipsind mălaiul, slănina, dar şi smântâna şi – ca un aspect inedit – melcii prăjiţi de la Gârnic, preparaţi de Loredana Tismănariu: „Sunt cei mai buni, cei mai naturali, au puţin colesterol… Eu nu mănânc, doar îi adun! Mănâncă tatăl meu, fratele meu, iar mama îi prepară! E mult de lucru… trebuie fierţi mai întâi în apă cu sare… cu multă sare… şi fierţi mult, până iasă zeama lor şi până ies uşor din carapace, iar la ultima preparare îi dă prin ulei şi făină de grâu… Melcii îi găsesc în pădure, printre leurdă… trebuie să aştept vremea rea ca să-i pot aduna… numai primăvara! Îi folosim doar pentru acasă… se face salată, se fac fripţi…

În premieră, la la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Răchiei şi Produselor Tradiţionale din Banatul de Munte de la Băile Herculane, au fost prezente: trupa de dansatoare MAGNA NEMESIS şi trupa de reconstituire istorică GARDA APULUM din cadrul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia. Dansatoarele au prezentat şase dansuri de inspiraţie romană şi dacică, iar colegii lor au realizat o expoziţie cu obiecte folosite în perioada daco-romană. „Avem replici după artefacte antice din perioada daco-romană. Avem obiecte folosite în medicină, o hartă a Imperiului Roman din secolul IV, o copie din perioada medievală – secolul XI, tăbliţe cerate… Publicul care participă poate să încerce să vadă cum se scria pe tăbliţe cerate… Atelierele noastre sunt interactive, prezentăm replicile, spunem ce sunt, unde şi cum s-au folosit şi, mai ales, pot să le monteze! Noi având aceste acţiuni mult mai des în ultimii ani, se observă un interes aparte din partea publicului, mai ales pentru acest concept de „istorie vie”, o încercare de a scoate istoria din muzeu, din tiparele ei şi de a o expune mult mai dinamic publicului larg„.

Sursa: radioresita.ro
Foto: facebook/pagina festivalul răchiei din banat

LĂSAȚI UN MESAJ