14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Ce-și doresc românii cel mai mult, cu ocazia Sărbătorilor din acest an

Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar românii vor fi nevoiți să sărbătorească Nașterea Domnului altfel decât în ceilalți ani. Pandemia de coronavirus a impus o serie de restricții severe, astfel că mulți și-au schimbat planurile.

De altfel, potrivit unui studiu IRES, 1 din 2 români spune că pandemia de COVID-19 i-a stricat planurile pentru Crăciun, iar sănătatea/ dispariția pandemiei este cel mai dorit cadou. Sondajul arată însă că românii păstrează obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă:

85% dintre români vor prepara un meniu special de Crăciun;

84% vor împodobi brad de Crăciun;

6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători;

42% vor merge la biserică;

26% vor avea musafiri;

7% spun că vor merge ei înșiși la colindat.

În ciuda pandemiei, obiceiurile se păstrează

65% dintre participanții la studiu spun că vor petrece, în acest an, Crăciunul acasă, doar cu persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie. Un sfert vor primi în vizită și prieteni sau rude, iar 5% spun că vor merge ei înșiși în vizită la rude sau prieteni.

7% dintre respondenți vor petrece Crăciunul singuri.

Tinerii între 18 și 35 de ani, dar și persoanele cu studii superioare sunt categoriile în care se regăsesc mai mulți respondenți care spun că vor primi în vizită rude sau prieteni, iar vârstnicii peste 65 de ani sunt cei care petrec în proporțiile cele mai ridicate Crăciunul în singurătate.

85% dintre români vor prepara un meniu special de Crăciun și 84% vor împodobi brad de Crăciun.

6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători, peste 4 din 10 respondenți declară că vor merge la biserică. Un sfert dintre participanții la studiu spun că vor avea musafiri, iar 7% că vor merge ei înșiși la colindat.

Tinerii între 18 și 35 de ani spun, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că vor merge la colindat, dar și că vor primi musafiri.
Dintre cei care vor primi anul acesta musafiri, chiar și în contextul pandemic, cei mai mulți îi vor avea drept oaspeți pe membri ai familiei extinse, 1 din 5 va primi prieteni, 9% vecini, iar 4% colegi de muncă.

Ce fel de brad preferă românii

65% dintre respondenții care vor împodobi brad de Crăciun și în acest an spun că vor avea un brad artificial, aproape un sfert (24%) vor avea brad natural tăiat, 9% își vor împodobi brazii naturali din propriile grădini sau curți, iar 5% vor opta pentru un brad natural în ghiveci. Există și persoane care spun că pentru acest Crăciun opțiunea lor se îndreaptă spre un brand stilizat, construit din alte materiale.

Niciun Crăciun fără sarmale

Topul preparatelor care nu lipsesc din meniul de Crăciun al românilor este condus detașat de sarmale (49%). 1 din 10 români spune că friptura de porc este nelipsită din meniul de Crăciun, 7% indică, la această categorie, cozonacul și cârnații, iar 6% salata boeuf.

Cum se cumpără cadourile

83% dintre participanții la sondaj spun că se numără printre cei care obișnuiesc să facă daruri de Crăciun, iar 87% dintre aceștia spun că vor face cadouri și în acest an.

Cei mai mulți oferă cadouri membrilor familiei cu care locuiesc (76%), rudelor (39%), prietenilor (15%), mai puțin colegilor (5%) sau vecinilor (4%). 2% dintre persoanele participante la studiu spun că obișnuiesc să ofere daruri persoanelor nevoiașe.

Hainele și încălțămintea (45%) alături de jucării (39%), produse cosmetice/parfumuri (35%) și bani (23%) sunt cele mai frecvent oferite cadouri. Acestea sunt urmate de electrocasnice (13%), dulciuri (12%), cărți (12%), electronice (11%) sau  bijuterii/accesorii/ceasuri (11%).
În acest an, pentru cadourile de Crăciun românii se îndreaptă spre supermarket sau hypermarket (35%, dar și spre magazinele online (31%) sau mall-uri (28%). Aproape 1 din 5 români cumpără cadouri de la magazine mici/de cartier și doar 6% direct de la micii producători sau de la business-uri locale.

Cât cheltuie românii pe cadouri

Jumătate dintre participanții la sondaj alocă cel mult 1.000 lei pentru Crăciunul din acest an, suma incluzând cadouri, brad, pregătirea mesei etc. Un sfert alocă cel mult 500 lei, iar alt sfert între 501 lei și 1.000 lei. 7% au prevăzut un buget între 1.001 lei și 1.500 lei, iar 14% între 1.501 lei și 2.000 lei. 1 din 10 români spune că alocă pentru Crăciunul din acest an sume de peste 2.500 lei.

Doar pentru cadouri, bugetul de Crăciun arată astfel: jumătate dintre cei care vor oferi cadouri în acest an spun că au alocat sume între 101 lei și 700 lei, 1 din 5 a prevăzut sume cuprinse între 701 lei și 1.000 lei, iar 13% susțin că suma depășește 1.900 lei. 5% dintre cei chestionați au declarat că vor cheltui cel mult 100 lei pentru cadouri, în acest an.

Ce-și doresc mai mult în acest sfârșit de an

1 din 10 români spune că pentru Crăciunul din acest an își dorește sănătate sau să dispară pandemia.
1 din 5 români nu știu sau nu doresc să răspundă la întrebarea legată de cadoul de Crăciun pe care ar prefera să îl primească în acest an., iar 15% spun că nu doresc nimic.
# Alte cadouri preferate de către români sunt: îmbrăcăminte (6%), parfum (5%), telefon (5%), ceas (4%), diverse electrocasnice (3%) sau un autoturism (3%).

Impactul pandemiei asupra Sărbătorilor

1 din 2 români spune că pandemia de COVID-19 i-a afectat planurile pentru Crăciunul din acest an, iar 43% dintre participanții la studiu susțin că le-au fost afectate planurile pentru Revelion.

Planuri de Revelion

În mod similar cu comportamentul de Crăciun, 63% dintre participanții la studiu declară că vor petrece seara dintre ani acasă, doar cu persoanele cu care locuiesc în aceeași gospodărie. 1 din 5 români va petrece Revelionul acasă, dar alături de rude sau prieteni, 5% vor merge ei înșiși în vizită la rude sau prieteni. 8% dintre români vor fi singuri.

Spre deosebire de alți ani, doar 1 din 100 români spune că își va petrece Revelionul la o cabană sau la un hotel.

Sursa: evz.ro

Alte subiecte :

Citește și :