Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când consumăm băuturi carbogazoase

154

Cu siguranță, faptul că băuturile carbogazoase nu sunt deloc sănătoase nu mai este o noutate pentru nimeni. Cu toate acestea, puțini sunt cei care renunță la plăcerea pe care le-o oferă consumul unei băuturi acidulate reci, mai ales într-o zi caniculară.

O băutură carbogazoasă conține apă, zahăr, arome – naturale sau, cel mai adesea, artificiale -, extracte de plante. Cât despre zahăr, un singur pahar de băutură acidulată conține, în medie, 4 bucăți de zahăr, o cantitate extrem de mare.

În cazul băuturilor light, zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, și aceștia la fel de nocivi. Băuturile de tip cola conțin, în plus, cofeină și substanțe precum efedrină, care are un efect stimulator asupra creierului, și terpene, care provoacă reacții alergice.

Să aflăm, în continuare, ce se întâmplă în corpul nostru după ce consumăm o băutură carbogazoasă, conform site-ului www.santeplusmag.com.

Primele 10 minute

În primele 10 minute după consumul unui pahar sau unei doze de băutură acidulată, organismul absoarbe toată cantitatea de zahăr conținută de respectiva băutură.

Cu toate acestea, gustul pe care-l resimțim atunci când bem licoarea nu este exagerat de dulce, și asta pentru că acest gust este mascat de aciditatea băuturii.

Următoarele 20 de minute

La 20 de minute după ce am băut un suc acidulat, crește nivelul glicemiei, lucru care va favoriza conversia zahărului în grăsime.

După 40 de minute

La capătul a 40 de minute, cofeina din compoziția băuturii este asimilată de corp în întregime. Consecința acestui lucru este că fluxul sanguin va crește, iar ficatul va începe să elibereze mai mult zahăr în sânge.

De asemenea, creierul blochează receptorii adenozinei, hormonul responsabil cu senzația de somn și de oboseală. Altfel spus, după consumul unei doze de băutură răcoritoare, în special de tip cola, nu ne vom mai simți obosiți.

Totdată, crește secreția de dopamină, ceea ce va avea un efect similar consumului de heroină. Adică… dependența.

După 50 de minute

A trecut aproape o oră de la consumul băuturii răcoritoare, iar nivelurile de calciu, magneziu și zinc au scăzut mult, din cauza efortului pe care corpul l-a depus pentru a scăpa de cantitatea mare de zahăr pe care a primit-o. Consecința? Deshidratarea.

După 60 de minute

Ai o oră de când ai consumat băutura carbogazoasă, iar în organismul tău nivelul de zahăr a scăzut foarte mult, la fel și nivelul de energie fizică și mentală. Cofeina crește eliberarea în urină a calciului și magneziului, minerale esențiale care asigură hidratarea organismului și întăresc oasele.

De asemenea, vei începe să simți schimbări bruște ale stării de spirit, iritabilitate și o senzație de oboseală, datorate eliminării nutrimentelor esențiale din organism.

Nu uita că hidratarea cea mai bună a organismului ți-o dă consumul de apă sau de ceaiuri naturale. Poți îmbunătăți gustul apei aromatizând-o cu fructe proaspete sau uscate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ