16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze, de la 1 Iulie? Apar noi actori cu care puteți încheia contracte de furnizare

Românii trebuie să îşi aleagă furnizorul de gaze până la 1 iulie, când va avea loc liberalizarea pieţei, însă trebuie să fie atenţi la preţul pe care îl oferă companiile, astfel încât factura finală să fie cât mai mică.

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a analizat ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu preţul reglementat pe care aceşti consumatori îl au în prezent.

A constatat că 8 furnizori nu au publicat oferte, 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decăt preţul din prezent.

„Folosind datele publicate în comparatorul de preţ de pe site ul ANRE, am calculat un preţ orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici care primesc gaze de la diverşi furnizori. Acest preţ orientativ ne permite să aprecime discounturile pe care clienţii casnici le pot solicita furnizorulor lor de gaze faţă de preţurile actuale”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Analizând preţul marfă al gazelor + comisioanele furnizorilor, Asociaţia Energia Inteligentă constată o diferenţă uriaşă între aceste valori la nivelul diferiţilor furnizori.

„Diferenţa între valoarea cea mai mică şi valoarea cea mai mare a preţului gazelor achiziţionate este de 2,32 de ori”, afirmă asociaţia, care susţine că este puţin probabil ca într-o piaţă să apară o diferenţă atât de mare care să se datoreze exclsuiv tranzacţionării preţului marfă al gazelor. Asociaţia Energia Inteligentă precizează ca Preţul Corect la Gaze se poate determina doar analizând datele fiecărei categorii omogene de clienţi: cantitatea de gaze care urmează a fi consumată, dinamica zilnică, lunară, semestrială a consumului, posbilitatile de decontare, posibilităţi de substituire a gazelor etc., aceste discouturi având doar un rol orientativ.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România. Misiunea asociaţiei este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi de energie din ţara noastră.

Sursa: adevarul.ro

Alte subiecte :

Citește și :