Ce se întâmplă cu piața imobiliară! Avertismentul analiștilor: nivel precar de educație financiară

570

Activele rezidenţiale sunt subevaluate în România, ceea ce lasă spaţiu pentru o continuare a creşterii preţurilor, cu condiţia ca tendinţele pozitive din piaţa muncii să se păstreze, este concluzia unei analize realizate de analiştii companiei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania.

„Deşi din cauza riscurilor (în creştere) am ezita să concluzionăm fără echivoc faptul că avem de-a face cu o piaţă subevaluată, aspectele pozitive cântăresc mai mult în momentul de faţă în opinia noastră: preţurile sunt cu 40% sub varful atins anterior crizei, în timp ce veniturile au crescut, în termeni reali, cu mai mult de 70%. Astfel, considerăm că, din perspectiva fundamentelor, activele rezidenţiale nu sunt în prezent supraevaluate în România, fiind încă spaţiu pentru creşterea în continuare a preţurilor acestora atâta vreme cât şi tendinţele din zona pieţei muncii se păstrează“, se arată în concluzia unei analize semnate de Mihai Pătrulescu, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Senior Associate al Colliers International Romania şi Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Brokerii avertizează că există câteva elemente de vulnerabilitate pentru piaţa imobiliară rezidenţială din România. Printre cele mai importante ar fi nivelul precar de educaţie financiară, ce conduce la situaţii în care cumpărătorii accesează un credit mai mare decât cel pe care l-ar putea rambursa în cazul în care economia ar intra într-o perioadă de corecţie, aşa cum s-a mai întâmplat înaintea perioadei de criză.

„Tentaţia de «mai mare» rămâne o realitate a unei economii emergente ce încă nu a uitat lipsurile din perioada comunismului şi care, pe de altă parte, încă nu a trecut prin multe cicluri «boom-bust» pentru a învăţa pe propria piele asemenea lecţii dureroase“, spun consultanţii Colliers.

Unul dintre argumentele acestora cu privire la subevaluarea proprietăţilor rezidenţiale româneşti este publicaţia Băncii Centrale Europene (BCE) cu privire la riscurile sistemice. Indicatorii BCE arată că România are cea mai subevaluată piaţă din UE, după ce în 2007 era considerată printre cele mai supraevaluate.

Autorii analizei mai spun că oferta de locuinţe din România a început să fie adaptată puterii de cumpărare reale, dezvoltatorii reducând suprafeţele construite după criză. Totuşi, ei constantă că suprafaţa apartamentelor nou construite anul acesta este în creştere, fapt care poate fi corelat cu majorarea veniturilor populaţiei.

„Dacă presupunem că mare parte din locurile de munca nou create în marile centre urbane sunt de bună calitate, atunci şi veniturile peste medie ale acestor salariaţi sunt în măsură să susţină o cerere solidă de locuinţe“, se arată în analiza celor doi brokeri.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.