Ce se întâmplă cu lira sterlină? A scăzut sub un euro

4517

Cursul oficial anunțat de Banca Angliei este de 1,08 euro pentru o liră sterlină. Însă pe 16 dintre cele mai mari aeroporturi din Regatul Unit, lira sterlină s-a vândut în ultimele zile cu o medie de 95 de eurocenți. Cel mai slab curs pentru lira sterlină a fost practicat în aeroportul din Southampton, unde moneda britanică s-a tranzacționat cu 86 de eurocenți.

Analiștii financiari sunt îngrijorați de faptul că moneda britanică atinge, de la o zi la alta, noi minime în raport cu euro – scazând din ce în ce mai des sub un euro la casele de schimb.

Totodată, aceștia susțin că incertitudinile legate de termenii în care Marea Britanie va ieși din UE vor slăbi și mai mult moneda națională în lunile viitoare. Iar negocierile pentru Brexit s-au împotmolit, ultima rundă, finalizată joi, rămânând fără rezultat.

Economișii de la HSBC se așteaptă ca lira să ajungă la paritate cu euro, la cursul oficial, în următoarele trei luni, și să rămână la această valoare pe tot parcursul anului 2018.

La începutul lunii, Banca Angliei a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru 2017, de la 1,9% la 1,7%, în principal ca urmare a încetinirii creşterii salariilor şi a avansului inflaţiei, ceea ce a contribuit și mai mult la deprecierea lirei.

Creşterea slabă a salariilor, precum şi creşterea inflaţiei au dus la o slăbire a puterii de cumpărare a consumatorilor, cu efecte directe asupra creşterii economice.

LĂSAȚI UN MESAJ