Ce preferați: „Șase! Miliția!” sau scriitorii dau declarații?

175

Când auzi titlul unei cărți, de obicei te incită să vezi legătura între enunțul și conținutul cărții. Oare cât de bine a reușit autorul să comprime zecile sau sutele de pagini în câteva cuvinte? Dar prima dată când am auzit de „Scriitori la poliție” am vut o reacție de chibiț sportiv, mi-am zis în sinea mea, cu nedisimulată curiozitate „Dar oare cine a câștigat?”

Scriitorul Robert Șerban împreună cu editura Polirom a reușit să scoată din amintirile celor invitați la joc amintiri personale pe care erau pe cale să le piardă sau unii nici nu ar prea fi vrut să le facă publice. De cele mai multe ori din jenă față de jena ce ar fi trebuit să roșească organul. Că acesta nu prea are obiceiul să roșească e din altă povestire.
Cartea e ușor de lecturat dar nu la fel de ușor de digerat unele povesti. Chiar așa să fi fost? Da, a fost și așa dar și mai rău uneori. Miliția din alte vremuri se aseamănă cu Poliția de acum în multe privințe. Dar și atunci ca și acum au fost și Oameni între ei.

Dar insistența coordonatorului volumului a dus la o carte grozavă, doar aparent hazlie. Scriitori din diverse generații ne povestesc cu umor și detasare timpului scurs, întâlnirile cu poliţia. Chestiunea e veche de când lumea, conflictul dintre sabie și cuvânt ori mai în zilele noastre între gură și pumn. Dar unde nu întotdeauna pumnul câștigă. S-au mai pomenit chiar și pumni rămași fără câteva degete.

Conflictul vechi a rămas simplu. Cum se ciocnesc oamenii. Oamenii cu litera versus oamenii cu litera legii. Sau și mai simplu oamenii de spirit luați la întrebări de cei ce ar trebui să cunoască și spiritul legii.

La lansarea cărții au depănat amintiri din aceste ciocniri, devenite hazlii după ani: Viorel Marineasa, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea, Bogdan Munteanu sau Radu Sergiu Ruba.

Acțiunea se petrece peste tot: în fața unei gări, în tabăra școlară, în tren sau în mașină în timpul examenului auto. Și evident unde altundeva decât la un birt. Miliția era omniprezentă.

Club 30 a organizat o primire așa cum se cuvine, le-a pus reflectoarele în ochi ca să se simtă ca atunci! Și s-au descurcat destul de bine în declarații.

LĂSAȚI UN MESAJ