0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Ce preferați: „Șase! Miliția!” sau scriitorii dau declarații?

Când auzi titlul unei cărți, de obicei te incită să vezi legătura între enunțul și conținutul cărții. Oare cât de bine a reușit autorul să comprime zecile sau sutele de pagini în câteva cuvinte? Dar prima dată când am auzit de „Scriitori la poliție” am vut o reacție de chibiț sportiv, mi-am zis în sinea mea, cu nedisimulată curiozitate „Dar oare cine a câștigat?”

Scriitorul Robert Șerban împreună cu editura Polirom a reușit să scoată din amintirile celor invitați la joc amintiri personale pe care erau pe cale să le piardă sau unii nici nu ar prea fi vrut să le facă publice. De cele mai multe ori din jenă față de jena ce ar fi trebuit să roșească organul. Că acesta nu prea are obiceiul să roșească e din altă povestire.
Cartea e ușor de lecturat dar nu la fel de ușor de digerat unele povesti. Chiar așa să fi fost? Da, a fost și așa dar și mai rău uneori. Miliția din alte vremuri se aseamănă cu Poliția de acum în multe privințe. Dar și atunci ca și acum au fost și Oameni între ei.

Dar insistența coordonatorului volumului a dus la o carte grozavă, doar aparent hazlie. Scriitori din diverse generații ne povestesc cu umor și detasare timpului scurs, întâlnirile cu poliţia. Chestiunea e veche de când lumea, conflictul dintre sabie și cuvânt ori mai în zilele noastre între gură și pumn. Dar unde nu întotdeauna pumnul câștigă. S-au mai pomenit chiar și pumni rămași fără câteva degete.

Conflictul vechi a rămas simplu. Cum se ciocnesc oamenii. Oamenii cu litera versus oamenii cu litera legii. Sau și mai simplu oamenii de spirit luați la întrebări de cei ce ar trebui să cunoască și spiritul legii.

La lansarea cărții au depănat amintiri din aceste ciocniri, devenite hazlii după ani: Viorel Marineasa, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea, Bogdan Munteanu sau Radu Sergiu Ruba.

Acțiunea se petrece peste tot: în fața unei gări, în tabăra școlară, în tren sau în mașină în timpul examenului auto. Și evident unde altundeva decât la un birt. Miliția era omniprezentă.

Club 30 a organizat o primire așa cum se cuvine, le-a pus reflectoarele în ochi ca să se simtă ca atunci! Și s-au descurcat destul de bine în declarații.

Alte subiecte :

Designerul timișorean Ovidiu Hrin, singurul român aflat printre jurații unui important concurs de design din Seoul

Graficianul timișorean Ovidiu Hrin a fost invitat să jurizeze în cadrul unui important concurs din Asia. Concursul K-DESIGN AWARD urmează să premieze cele mai...

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :