Ce nu trebuie să faci în Ajunul Crăciunului: uite ce spun tradiţiile!

125

Există unele superstiţii şi tradiţii care sunt păstrate cu sfinţenie în anumite zone din România, în Ajunul Crăciunului.

Acestea sunt printre cele mai frumoase din an, dar mulţi nu cunosc originea şi rolul lor. Vine Crăciunul, însă, înainte de ziua în care ne bucurăm de Naşterea Domnului, pe care o sărbătorim cu daruri sub brad şi cu bucate alese, trebuie să trecem de Ajun. Acesta este momentul în care facem ultimele pregătiri, însă, pe de altă parte, trebuie să ţinem cont de superstiţiile care ne-au rămas moştenire, pentru că totul să ne meargă bine.

Astfel, nu este bine ca noaptea de Ajun să te prindă în grajdul plin cu fân şi cu atât mai mult să dormi în fân, pentru că, atunci, boii prind glas omenesc şi povestesc despre Naşterea Domnului, iar acest lucru trebuie să fie ascuns urechilor şi privirii oamenilor.

Se spune că, pentru a avea noroc în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun. Mai mult, în ziua de Ajun, când gospodinele ies prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele, pe care mai apoi să le împrăștie prin casă. Aceste surcele se numesc „pui” şi se spune că ajută la bunăstarea casei.

De asemenea, cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit.

În plus, în Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, întrucât se spune că aceasta a fost inventat de diavol, care, apoi, îşi bate joc de cel ce-l bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor.

Tradiţia spune că, în Ajunul Crăciunului, nu e bine să te baţi, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci buboaie peste an, potrivit click.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ