Ce fel de iarnă vom avea în Banat?

2487

Județul Timiș se pregătește pentru venirea iernii. La ședința Colegiului Prefectural de marți, Mircea Băcală, prefectul județului, a cerut informații concrete asupra prognozei meteorologice. Prefectul declară că s-a săturat de supozițiile asupra vremii. Astfel a cerut să fie informat concret de către specialiști, pentru a pregăti autoritățile din regiunea vestică a țării, pentru iarna care vine.

Estimările făcute asupra vremii au fost realizate la un centru de prognoză din Anglia. Acestea nu se pot realiza în Timiș, ci doar cele sezoniere, de aproximativ o săptămână și nu mai mult. Estimările sezoniere au intrat într-o realizare de 60%. Ele estimează distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților de precipitații. Fenomenele extreme nu pot fi estimate cu ajutorul acestor modele.

”În cadrul acestor estimări se spune cantitatea de precipitații, de temperaturi lunare, și cum vor fi ele raportate la mediile lunare, nu spune clar dacă vor fi unul sau două episoade de viscol pentru perioada iernii”, declară specialiștii A.N.M Timiș.

Prognoza de la centrul european și prognoza venită din America, de la centrul N.O.A, spun că va fi o iarnă blândă. Temperaturile vor fi ușor peste media normală, inclusiv în lunile care urmează, noiembrie și decembrie. Cantitățile de precipitații pentru lunile noiembrie și decembrie vor fi ușor excedentare. Astfel cantitățile de precipitații vor depăși cantitatea normală.

”Pentru luna octombrie, estimările nu au dat greș. Cercetătorii spuneau că va fi o lună rece, mai rece decât media lunară. Într-adevăr, așa a fost. Până acum temperaturile au fost sub normele climatologice. Din punct de vedere al precipitațiilor am avut un exces de precipitații”, declară reprezentantul ANM Timiș.

Pentru luna noiembrie se așteaptă temperaturi ușor mai ridicate decât normele climatologice, însă precipitațiile vor depăși norma. În decembrie precipitațiile vor scădea, însă termic se vor înregistra temperaturi mai ridicate. Estimările nu exclud episoade ale iernii cu temperaturi foarte scăzute, cu zile geroase. Totodată nu se exclud nici perioadele de viscol, și nici poleiul. Estimările de scurtă durată vor fi prognozate de către A.N.M Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ