Ce este mai exact un nebulizator și de ce ați putea avea nevoie de unul

30
  • Un nebulizator este un aparat care transformă medicamentele lichide într-o ceață fină. Apoi inspirați ceața printr-o mască sau o piesă bucală. Un nebulizator este format din patru părți:

● un mic recipient din plastic (camera de nebulizare)

● un compresor de aer (aparatul de nebulizare)

● o lungime de tub de aer

● o mască de față sau o piesă bucală.

Compresorul forțează aerul prin medicamentul lichid care se află în cameră. Acest lucru transformă medicamentul lichid într-o ceață fină. Ceața este inspirată prin masca facială sau prin piesa bucală, prin tubul de legătură prezent în multe astfel de aparate de aerosoli.

La ce se folosește un nebulizator?

Majoritatea oamenilor folosesc inhalatoare portabile sau aparate de aerosoli pentru a lua medicamentele inhalate prescrise în mod regulat. Puteți utiliza un nebulizator pentru a inhala medicamente pentru a vă elibera căile respiratorii sau pentru a trata infecțiile:

 

 

● în caz de urgență, dacă vă chinuiți să respirați și aveți nevoie de o doză mare de medicament de alinare – paramedicii sau personalul spitalului vă pot administra medicamentul de alinare prin intermediul unui nebulizator.

● la domiciliu, dacă afecțiunea dumneavoastră este foarte gravă și nu puteți utiliza un inhalator sau dacă inhalatoarele nu sunt la fel de eficiente ca medicamentele nebulizate.

● dacă nu puteți utiliza un inhalator din cauza unei alte afecțiuni, cum ar fi artrita.

● nebulizatoarele sunt, de asemenea, utilizate pentru bebeluși și copii foarte mici, alături de un aspirator nazal bebe.

Pentru majoritatea persoanelor cu afecțiuni pulmonare, în special pentru persoanele care trăiesc cu BPOC și astm, utilizarea unor aparate de aerosoli este mai ușoară și la fel de eficientă, mai ales dacă este utilizat cu un spacer. Dar dacă trăiți cu anumite afecțiuni pulmonare, cum ar fi fibroza chistică sau bronșiectazia, medicul dumneavoastră poate aranja ca dumneavoastră să folosiți un nebulizator la domiciliu.

Care sunt diferitele tipuri de nebulizatoare?

Există mai multe tipuri diferite de nebulizatoare sau aparate de aerosoli disponibile. Două dintre cele mai comune sunt:

 

 

● Nebulizatoarele cu ultrasunete: acestea utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a produce un aerosol. Nebulizatoarele cu ultrasunete pot fi costisitoare și nu sunt utilizate frecvent în afara spitalelor.

● Nebulizatoare cu jet: acestea utilizează gaz comprimat pentru a produce un aerosol. Nebulizatoarele cu jet sunt cel mai frecvent utilizate tipuri de nebulizatoare.

 

 

Medicamentele din nebulizatoare sunt de obicei administrate prin intermediul unei măști. În cazul anumitor persoane, cu anumite medicamente, este posibil să vi se recomande să folosiți o piesă de gură, deoarece astfel se previn posibilele efecte secundare în cazul în care un medicament ajunge în ochi sau pe piele. Piesele bucale pot fi, de asemenea, cel mai bun mod de a administra cantitatea maximă de medicament. De exemplu, dacă aveți bronșiectazie, pentru a primi cea mai mare cantitate de soluție de apă sărată în plămâni pentru a ajuta la eliminarea mucusului. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur dacă ar trebui să folosiți o mască sau o piesă bucală cu nebulizatorul dumneavoastră.

Afecțiunea mea pulmonară înseamnă că ar trebui să folosesc un nebulizator?

Ca parte a tratamentului pentru afecțiunea dumneavoastră pulmonară, s-ar putea să vi se ofere medicamente administrate cu ajutorul unui nebulizator. Acestea vor fi specifice afecțiunii dumneavoastră. Nu toate afecțiunile pulmonare necesită tratament prin nebulizator.

Nebulizatoarele pot fi utilizate și în îngrijirea paliativă și pentru a administra medicamente copiilor foarte mici, cum ar fi cei cu bronșiolită virală.

Bronșiectazia

Pentru persoanele cu bronșiectazie, nebulizatoarele pot fi utilizate pentru a administra o soluție de apă sărată pentru a ajuta la gestionarea acumulării de mucus. Aceasta acționează ajutând la reducerea grosimii flegmului, astfel încât este mai ușor de eliminat prin tuse. De asemenea, nebulizatoarele pot fi utilizate pentru a administra antibiotice dacă aveți o infecție bacteriană.

Fibroza chistică

Nebulizatoarele sunt utilizate pentru a administra medicamente pentru a gestiona acumularea de mucus și alte simptome dacă aveți fibroză chistică.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Pentru persoanele cu BPOC, nu există dovezi că nebulizatoarele sunt mai eficiente în administrarea medicamentelor decât inhalatoarele manuale ca parte a tratamentului dumneavoastră obișnuit. Dar puteți utiliza un nebulizator în spital pentru o perioadă scurtă de timp dacă aveți o acutizare severă. Consultantul dvs. poate decide să vă aranjeze un nebulizator pe care să îl folosiți acasă în anumite circumstanțe.

Astmul

Dacă suferiți de astm, este foarte puțin probabil ca medicul dumneavoastră să vă spună că trebuie să folosiți un nebulizator la domiciliu. Cele mai recente cercetări arată că utilizarea unui inhalator de ușurare cu un spacer este mai ușoară și la fel de eficientă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ