9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Ce e pentru tine Canalul Dunăre-Marea Neagră. Canalul Morții sau Magistrala Albastră?… FOTO+VIDEO

# Canalul, cu lungime totală de 95,6 km, este format din ramura principală, în lungime de 64,4 km și ramura de nord (cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari), în lungime de 31,2 km.
# S-au excavat 294 milioane mc la canalul principal și alte 87 milioane mc la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama) și s-au turnat 5 milioane mc de betoane.

# Canalul principal are o lungime de 64,4 km, o adâncime de 7 m, o lățime la bază de 70 m și la suprafață de 90-120 m, și are o capacitate anuală maximă de transport de 80-100 de milioane tone, iar pentru ramura nordică de 15-25 de milioane tone de marfă.
Canalul traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă.
Pescajul maxim admis este de 5,5 m permițând astfel accesul navelor fluviale și a celor maritime mici.
La fiecare capăt există câte două ecluze care permit traficul în ambele sensuri.
# Ramura nordică, cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, cu o lungime de 31,2 km, o adâncime de 5,5 m și o lățime de 50-66 m, trece prin Nazarcea, Constanța, Ovidiu și Năvodari.
# Ideea de a construi acest canal exista încă din 1837, când diplomatul englez David Urquhart a propus construirea unui canal „care să lege Dunărea de Mare în locul unde cursul Dunării se apropie cel mai mult de Mare, evitându-se în felul acesta un ocol şi pericolele pe care gurile Dunării le cauzau navigaţiei”.

# Primul studiu, „Studiul unui canal navigabil Cernavodă-Constanța”, care a indicat practic actualul traseu al canalului a apărut în 1929, la Timișoara, fiind lucrarea de diplomă a lui Aurel Bărglăzan și Octavian Smighelschi, studenți ai Universității Politehnica.
# În 25 mai 1949, la sugestia lui Iosif Vissarionovici Stalin și cu sprijinul sovietic la realizarea memoriului tehnico-economic, a început construcția canalului, mulți dintre muncitori fiind deținuți politici din închisorile comuniste și din rândurile minorităților etnice și religioase.
# Lucrările au fost sistate în 1955 și reluate, după un nou proiect, în 1976.
# Canalul a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984, de către Nicolae Ceaușescu.
# Inaugurarea canalului a fost marcată și de lansarea şlagărului „Magistrala albastră”, interpretat de Mirabela Dauer şi Dan Spătaru.
# Oficial au fost înregistrate 839 de persoane decedate la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

# Ancheta Consiliului Securităţii Statului din 1967 constata că la Canalul Dunăre-Marea Neagră cel puţin 1304 deţinuţi au decedat și nu existau certificate de deces.
# Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari. Estimările inițiale prevedeau recuperarea investiției în 50 de ani. Exploatarea canalului aduce însă venituri anuale de circa 3 milioane de euro, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO,...

Citește și :