Ce e de făcut cu imobilele istorice din Timișoara? Locatarii, invitați la ateliere de dezbateri

367

Ceea ce părea, la o primă vedere, doar o idee fără aplicabilitate concretă, a devenit, în scurt timp, o inițiativă ce prinde interes la mulți locuitori ai orașului. Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a pornit cu câteva luni în urmă o inițiativă de a chema locatarii din imobilele istorice la ateliere de dezbateri despre ce ar fi de făcut cu aceste case.

Situația din oraș a acestor clădiri este departe de a fi una prea strălucită. Peste tot se vad urmele a decenii de neglijență. Chiar acolo unde unii locatari ar vrea să intreprindă câte ceva se lovesc de un hățiș de legi și hotărâri greu de înțeles și de respectat cu exactitate.

La sala de conferinte a casei cu ax de fier, un exemplu de reabilitare responsabilă a unei cladiri de secol al XVIII-lea, s-a adunat din nou o mână de specialiști ce au ținut să explice cateva teme de interes.

Discuțiile Atelierului de Informare au fost deschise de inginerul Sevastian Susaru, specialist cu vastă experiență în șantiere de reabilitare a clădirilor ce pot suscita interes istoric.

Principala temă a fost legată de restaurarea fațadelor istorice și cele mai dese probleme ce apar la o asemenea lucrare. Au fost date multe exemple concrete și metode de evitarea neqajunsurilor. Deoarece fațada este cea mai vizibilă parte a oricărei case, acesteia trebuie să i se acorde o importanță deosebită. Trebuie respectate chiar detaliile puțin băgate în seamă pentru a rezulta un tot unitar coerent.

În a doua parte a discuțiilor a urmat un alt specialist cu experiență în astfel de construcții. Inginerul Marius Dan Pascariu a abordat o problemă ce nu este tratată cu suficientă seriozitate la cladiri. Acoperișul este puțin văzut și de aceea destul de puțini se apleacă cu suficientă atenție asupra sa. Dar de la un acoperis incorect reparat sau cu materiale necorespunzătoare se pot deteriora intregi imobile ce cad pradă apelor de infiltrație. Un acoperiș ce devine neetanș în timp este pericol pentru clădire, locatari și chiar pentru trecătorii din apropiere. Au fost prezentate principalele tipuri de învelitori cu avantajele și dezavantajele lor. S-a insistat pe necesitatea de a renova un acoperiș pe cât posibil cu același tip de invelitoare. Discuția a urmat cu o amplă galerie de imagini din oraș ce reprezentau cele mai nefericite soluții alese la diverse imobile ce distrug zidurile incet dar sigur.

Toți cei ce au situații asemănătoare au fost rugați să pună întrebări și să să afle cât mai multe.

Atelierele de informare despre patrimoniul construit al urbei vor continua și pe viitor cu noi teme interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.