Ce deșeuri pot fi colectate de către RETIM. Ce facem cu restul deșeurilor?

529

RETIM Ecologic Service SA dorește să readucă în atenția cetățenilor județului Timiș zona 1 Timișoara următoarele reguli de colectare separată a deșeurilor:

  1. În sacul sau pubela galbenă se depozitează numai deșeurile reciclabile din plastic, hârtie, carton sau metal. Pentru a folosi la maximum capacitatea recipientelor, pliați, turtiți sau striviți ambalajele.
  2. În pubela neagră se depozitează numai deșeuri reziduale și biodegradabile precum resturi de carne sau pește, resturi de produse lactate, resturi de fructe si de legume, scutece /absorbante, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, etc.
  3. Este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare dintre recipientele enumerate mai sus. Ambalajele de sticlă se vor depozita în clopotele stradale verzi.

RETIM dorește să reamintească ca în conformitate cu prevederile contractului de concesiune în cazul în care se va constata depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor (în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora), cum ar fi nerespectarea regulilor de colectare separată sau depozitarea altor deșeuri decât cele menajere, societatea va fi nevoita să refuze  colectarea recipientelor cu conținut necorespunzător, urmând ca cetățenii să se asigure de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare programată.

Este strict interzisă depozitarea în / lângă recipiente a următoarelor tipuri de deșeuri ce nu fac obiectul contractului dvs. de prestări servicii salubrizare:

deșeuri voluminoase (se pot preda gratuit prin aport voluntar la cele 4 centre de colectare gratuita din Timișoara – detalii pe www.retim.ro/utile),

– deșeuri periculoase (se preiau de către operatori autorizați),

– deșeuri electrice (se preiau la centrele de colectare specializate),

– deșeuri din construcții și demolări (se colectează contra cost de către operatori autorizați sau se pot aduce gratuit, prin aport voluntar la cele 4 centre de colectare gratuita din Timișoara – detalii la www.retim.ro/utile

– deșeuri vegetale provenite din toaletarea/întreținerea și curățarea curților si a grădinilor (se colectează contra cost de către operatori autorizați sau se pot preda gratuit prin aport voluntar la cele 4 centre de colectare gratuita din Timișoara – detalii pe www.retim.ro/utile)

– deșeuri vegetale stradale (nu se preiau de către Retim ci de către operatorul de salubrizare stradala).

 Depunerea deșeurilor pe spațiul public înseamnă de fapt abandonarea acestora, fapta pedepsita de Legea 211/2011 cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei (pentru persoanele fizice) si intre 20.000 si 40.000 lei (pentru persoanele juridice), cei in culpa fiind obligați totodată să ridice deșeurile abandonate si sa suporte costurile cu curățarea terenului si eliminarea (conform legii) a respectivelor deșeuri.

„Suntem convinși ca marea majoritate a cetățenilor cunosc deja aceste reguli si speram ca spiritul civic ne va indemna pe toți cei care observam un comportament indezirabil sa luam atitudine, anunțând Politia Locala si furnizându-i dovezile necesare pentru identificarea si sancționarea acelora care nu respecta regulile de colectare si eliminare a deșeurilor” – au declarat reprezentanții societății de salubrizare.

LĂSAȚI UN MESAJ