Ce ajutor vor primi de la Guvern afaceriștii bănățeni

114

An de an, statul oferă 160 de milioane de euro pentru start-up-uri. În plus, anul acesta s-a adoptat un memorandum conform căruia IMM-urile vor fi sprijinite să-şi dezvolte investiţiile printr-o schemă multianuală de ajutor de stat în valoare de 900 de milioane de euro.

Antreprenorii au un rol vital în economia ţării. Ei sunt aceia care creează în România lo­curi de muncă, atunci când nimeni nu pare să mai facă angajări. Dacă ne uităm pe cele mai recente statistici, un studiu al Comisiei Europene relevă faptul că sunt peste 40,6 milioane de antreprenori la nivel european, în timp ce, pe plan local, în ultimii şase ani, au fost raportate peste 620.000 de companii nou înfiinţate. Doar în primul semestru, în România au fost înfiinţate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, arată datele de la Registrul Comerţului. Iar noul Guvern şi-a propus să crească aceste cifre.  „Avem alocaţi 160 de milioane de euro anual pentru startup-uri, 40 milioane de euro pentru promovare la export şi un nou tip de ajutor de stat pe care vrem să îl denumim Scale Up, care se adresează firmelor mici. Acestea vor primi între 1 şi 5 milioane de euro ajutor de la stat pentru dezvoltare astfel încât firmele mici să devină motorul economiei şi să nu devenim doar o piaţă de desfacere pentru multinaţionale”, a spus Costin Borc, ministrul Economiei, în cadrul conferinţei „Investiţii străine & investitori autohtoni. Cum creştem economia românească?”, organizată de revista Capital.

Memorandumul a fost adoptat de Guvern în data de 8 septembrie 2016, iar potrivit acestuia Întreprinderile Mici şi Mijlocii vor fi sprijinite să-şi dezvolte investiţiile printr-o nouă schemă multianuală de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), în valoare totală de 900 milioane de lei (200 de milioane de euro). Astfel pe perioada 2017 – 2023, firmele mici şi mijlocii vor primi ajutoare de stat de până la 5 milioane de euro, cu un plan de afaceri bine pus la punct. Guvernul estimeaza că va ajuta 200 de firme în această schemă de ajutoare de minimis.

Cum se dau banii

Investiţiile realizate în cadrul acestei scheme trebuie să fie de minimum 4,5 milioane de lei, adică aproximativ un milion de lei, fără TVA, iar nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar nu poate depăşi 22,5 milioane lei, mai precis 5 milioane de euro.

Firmele mici care fac afaceri în judeţul Ilfov sau în Bucureşti vor primi ajutor de stat de doar 30% din valoarea totală a investiţiei, astfel, acestea vor trebui să-şi asigure 70% din investiţie.  Iar asta pentru că, pe perioada 2017-2020, statul vrea să atragă investiţii mai mari în zonele mai sărace. Dacă vorbim despre firmele mijlocii care fac invstiţii în Bucureşti şi Ilfov, ajutorul de mimis este de 20%.

În judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, (în regiunea de VEST), ajutorul de stat va fi de 40% pentru firmele mici, în timp ce pentru cele mijlocii de 30%. În restul ţării, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, intensitatea ajutorului de stat va fi de 70% din investiţie pentru firmele mici şi de 60% pentru întreprinderile mijlocii.

Cui se dau banii

Printre condiţiile care trebuie îndeplinite de către micii antreprenori pentru a putea beneficia de această schemă se numără:

– să fie considerate investiţii iniţiale.

– să îşi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizarii acesteia conform planului de afaceri.

– să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, pentru perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia.

Ce sectoare nu pot beneficia de această schemă:

Agricultura

Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice

Fabricarea vinurilor

Fabricarea berii

Construcţii de clădiri

Comerţ

Transporturi

Hoteluri şi alte facilitate de cazare

Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.

 

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ