CDR Vest are un nou șef. Cine va conduce Consiliul de Dezvoltare Regională Vest în următorul an

96

A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit astăzi, 3 decembrie 2020, la sediul Consiliului Județean Arad, în ședința de constituire, prima de după alegerile locale, desfășurată în condiții speciale pe fondul Covid-19.
Astfel, a fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, după cum urmează:
– Laurențiu Nistor, preşedintele Consiliului Județean Hunedoara,
– Romeo-Dan Dunca, preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin,
– Iustin-Marinel Cionca-Arghir – preşedintele Consiliului Județean Arad,
– Alin-Adrian Nica, preşedinte Consiliului Județean Timiş,
-Dan Bobouțan, primarul municipiului Hunedoara,
– Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani,
– Tiberiu Păsconi, primarul comunei Toteşti,
– Ioan Popa, primarul municipiului Reșița,
– Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane,
– Brian Filimon, primarul comunei Măureni,
– Călin Bibarț – primarul municipiului Arad,
– Petru Antal – primarul orașului Pecica, –
– Corneliu Popi-Morodan primarul comunei Ghioroc, – Samuel Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara,
– Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare,
– Ionuț Stănușoiu – primarul Comunei Ghiroda.
Consiliul are 16 membri, fiind alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene din regiune şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de unitate administrativ-teritorială – municipiu, oraş şi comună din fiecare judeţ.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.
În cadrul ședinței de astăzi au fost aleși totodată noul președinte al CDR Vest, în persoana lui Iustin Cionca, președintele CJ Arad, și a lui  Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii celor patru consiliilor judeţene.
Membrii CDR Vest au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management.

La ședință a participat, la invitația ADR Vest, și Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene naționale disponibile în viitoarea perioadă de programare şi oportunităţile de finanţare care vor exista.
În cadrul Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost contractate până în prezent 750 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,3 miliarde euro, valoarea finanțării nerambursabile depășind deja 1 miliard de euro, față de o alocare inițială de 634 milioane euro.
Alte 247 de proiecte se află în evaluare sau precontractare, având o valoare totală de 392,71 milioane euro și 198,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.
În total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totală depășind 2,2 miliarde euro.
În ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisă şi se află în curs de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene. Vor putea fi finanţate o gamă largă de intervenții, în cadrul celor 5 Obiective de Politică propuse de Regulamentul Comun al UE privind Fondurile Europene. Astfel, POR Vest 2021-2027 este structurat în 6 priorități, după cum urmează:
 Prioritatea 1 – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;
 Prioritatea 2 – O regiune cu orașe Smart și o administrație digitalizată;
 Prioritatea 3 – O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
 Prioritatea 4 – O regiune accesibilă;
 Prioritatea 5 – O regiune educată;
 Prioritatea 6 – O regiune atractivă.
Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor. Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane lei pentru pregătirea de proiecte.
Membrii CDR au aprobat lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/ sau drumuri de legătură, la nivelul Regiunii Vest. Lista cuprinde patru proiecte, care au o valoare estimată de aproape 113 milioane euro (TVA inclus):
– „Modernizare rețea rutieră în zona de nord a județului Arad” (Județul Arad),
– „Modernizare DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57)” (Județul Caraș-Severin),
– „Modernizare DJ 705 A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465” (Județul Hunedoara) și
– „Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional „Traian Vuiaˮ Timișoara la Autostrada A1” (Județul Timiș).

De asemenea, CDR Vest a aprobat în ședința de astăzi cuantumul contribuțiilor consiliilor județene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România- Serbia, din Timișoara, și România-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum și bugetul și organigrama ADR Vest.
Toate documentele strategice și prima versiune a POR Vest 2021-2027 pot fi consultate pe site-ul
ADR Vest: www.adrvest.ro

Consiliul de Dezvoltare Regională Vest va fi condus pentru următorul an de zile de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, iar vicepreședinte va fi Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

În urma votului de astăzi al președinților de consilii județene și primarilor de municipii, orașe și comune membre, timp de un an de zile Iustin Cionca va fi președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Vest, una dintre cele mai performante structuri de atragere a fondurilor europene din România, la nivel regional. În Consiliu sunt reprezentate județele Timiș, Hunedoara, Caraș Severin și Arad. Consiliul s-a reunit la Arad și a avut pe ordinea de zi programul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Consiliul de Dezvoltare Regională Vest a aprobat astăzi oficial ca proiectul strategic al județului Arad, în domeniul drumurilor județene, finanțat din fonduri europene, să fie modernizarea rețelei rutiere în zona de nord a județului.

Valoarea estimată a investiției este de 39,4 milioane de euro.

Consiliul Județean Arad și-a propus să modernizeze în următorii patru ani încă 200 km de drumuri județene, ajungând astfel la 650 km modernizați de la începerea mandatului președintelui Iustin Cionca. Proiectul aprobat astăzi de Consiliul de Dezvoltare Regională Vest presupune modernizarea rețelei rutiere în zona de nord a județului Arad: trei drumuri în lungime totală de 74 km – Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu.

„Am promis în campania electorală că susțin acest proiect și m-am ținut de cuvânt! Acum , principala mea preocupare este ca licitația pentru executarea lucrărilor să fie corectă, lucrările să fie de calitate și arădenii să fie mulțumiți. Vom ajunge la 55% din rețeaua de drumuri județene modernizată, în opt ani de zile, la care se adaugă marile proiecte de infrastructură, drumul expres Arad-Oradea, construit de la zero, rețeaua de drumuri transfrontaliere (cu centuri construite la de zero și Curtici și Chișineu Criș) și Centura de Est a Aradului, construită și aceea de la zero, cu un pod de 1 km peste Mureș, la Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Din Consiliul de Dezvoltare Regională Vest care a aprobat astăzi oficial ca proiectul Aradului pe drumuri județene să fie rețeaua propusă de Consiliul Județean, în nordul județului, fac parte președinții Consiliilor Județene Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș Severin, primarii de municipiu, primari de orașe și de comune din cele patru județe. Consiliul este organismul de conducere al Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

„Deținerea președinției CDR reprezintă o responsabilitate mai ales că suntem la începutul unui nou exercițiu financiar european și, totodată după alegerile de duminică se va forma un nou guvern al României. Compatibilitatea dintre Uniunea Europeană, Guvernul României și Regiunea Vest va trebui să fie cât mai eficientă pentru a putea atrage fonduri europene cât mai repede, pentru a armoniza instrumentele de implementare a proiectelor. Fondurile europene reprezintă pentru județul Arad, cât și pentru întreaga Românie cea mai importantă sursă de valorificare a obiectivelor pe care ni le-am propus”, a mai precizat Iustin Cionca.

Sursa: newsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ