CCIA Timiș în 2020: Evenimente, activități, proiecte Evenimente de imagine de mare anvergură

64

Acțiuni de internaţionalizare a afacerilor:

Misiuni economice, parteneriate de afaceri: 2 acțiuni, 20 participanți.
Misiune economică multisectorială în Emiratele Arabe Unite
24 februarie – 2 martie – Un număr de 10 oameni de afaceri timișeni au participat la o misiune economică multisectorială la Dubai, destinată identificării de oportunități de afaceri bilaterale și promovării produselor și serviciilor autohtone pe piața emirateză. Pe lângă întâlniri bilaterale prestabilite, programul profesional a cuprins vizita delegației de afaceri la Consulatul General al României la Dubai. Întrevederea cu doamna Consul General Nicoleta Loredana TEODOROVICI a fost una fructuoasă, firmele românești primind informații utile despre specificul și avantajele derulării de afaceri cu companii din regiune. La rândul lor, firmele timișene și-au exprimat intenția de colaborare în domenii precum: agricultură inteligentă, turism, energie regenerabilă, infrastructură, imobiliare. O altă temă discutată a fost proiectul privind participarea României la prima expoziție mondială din Orientul Mijlociu -Expo 2020 Dubai, ce se va desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021.

Info trip în Bosnia-Herțegovina
4 – 7 martie – La invitația Ambasadorului Republicii Bosnia și Herțegovina în România, E.S. Domnul Slaviša Ćeranic, un grup de agenții de turism, asociații turistice și jurnaliști din Timișoara și Reșița, împreună cu reprezentanți ai CCIAT au participat la un Info trip la Centrul Olimpic de iarnă Jahorina, locul unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984. Programul a cuprins o conferință de presă la care au participat reprezentanți ai Organizației Turistice a Municipalității Pale, Asociației Hotelurilor din Jahorina, Centrului Olimpic Jahorina, mass media și vizite la 13 unități de cazare din Jahorina și Pale.

Oportunități de cooperare economică cu China
11 – 19 iunie – Urmarea interesului oamenilor de afaceri români pentru dezvoltarea afacerilor de import-export cu firme din China, la inițiativa Central European Cooperation Trade and Logistic Cooperation Zone din Budapesta, CCIA Timiș a intermediat organizarea de discuții de afaceri în sistem on line cu firme care activează pe piața chineză. Fiecare firmă din România a avut posibilitatea de a selecta trei firme din China cu care să intre în contact.
v Târguri, expoziții: 8 manifestări expoziționale, 450 expozanți.

Salonul Industriei Ușoare, ediția de primăvară
12-16 februarie – Ediția de primăvară a Salonul Industriei Ușoare a deschis calendarul expozițional al CCIA Timiș pentru 2020. Peste 65 de firme din întreaga țară au expus spre vânzare o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, produsele cosmetice, bijuterii și gablonţuri, decorațiuni hand made. De Valentine’s Day, vizitatorii au avut ocazia de a alege cele mai frumoase și speciale cadouri pentru cei dragi.
Salonul Industriei Ușoare, prima ediție de vară

17 – 21 iunie – Centrul Regional de Afaceri Timișoara a găzduit prima ediție de vară a Salonului Industriei Ușoare, la care au participat companii din întreaga țară, în special producători, care au expus spre vânzare o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice și naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri etc. – la preţuri corecte pentru toate categoriile de cumpărători.

EXPO MOBILA TIMIȘOARA
16 – 19 iulie – Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiş a găzduit cea de-a VI-a ediție a expoziţiei naţionale de mobilă – EXPO MOBILA TIMIȘOARA. Manifestarea a reunit 20 de expozanţi, producători români din țară și din Timișoara și județul Timiș, care au întâmpinat atât publicul larg cât şi cel profesionist cu o gamă largă de mobilier și accesorii ce au putut fi achiziționate, pe loc sau la comandă, la preț de producător.

Salonul Industriei Ușoare, a doua ediție de vară
29 iulie-2 august – Centrul Regional de Afaceri Timișoara a găzduit cea de-a doua ediție de vară a Salonului Industriei Ușoare, la care au participat peste 55 de companii din întreaga țară, în special producători, care au expus spre vânzare o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice și naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri etc. Târgul de produse tradiţionale din exterior a întâmpinat vizitatorii cu dulciuri de casă, mezeluri, produse apicole, artizanat.

Salonul Industriei Ușoare, a treia ediție de vară
16 – 20 septembrie – Au fost prezente companii din întreaga țară, în special producători, care au expus spre vânzare o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice și naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri etc. la preţuri accesibile pentru toate categoriile de cumpărători.

Festivalul Micilor
2 – 4 octombrie – Compania Nora Carmangerie și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș au celebrat tradiționalii mici printr-un eveniment în stil specific românesc. Evenimentul a reunit producători locali de produse din carne, brânzeturi, pâine, produse lactate, zacuscă, must și vinuri, miere, gemuri și dulcețuri.

EXPOZIȚIA TOAMNEI, la prima ediție
16 – 18 octombrie – Centrul Regional de Afaceri a găzduit, în organizarea CCIA Timiș, prima ediție a Expoziției Toamnei. Evenimentul a reunit producători, procesatori și comercianți, unități de alimentație publică, meșteșugari din toată țara, care au încântat publicul cu o mare diversitate de produse specifice toamnei. Iubitorii de mâncare tradițională sau amatorii de produse bio și ecologice au putut degusta brânzeturi, mezeluri, produse de panificație și cofetărie – chiar și pâine făcută din făină de cânepă, dulcețuri și siropuri, asezonate cu must și vinuri sau bere artizanală.

Salonul Industriei Ușoare, ediția de toamnă
21 – 25 octombrie – Manifestarea a fost destinată facilitării relațiilor de afaceri între producători, distribuitori și comercianți precum și identificării de noi parteneri comerciali pentru intrarea pe piața locală. Expozanți din întreaga țară, în majoritate producători, au expus o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, articole de pielărie și blănărie, produse cosmetice și naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri etc.

v Întâlniri și vizite oficiale, participare la evenimente economice internaționale: 7 evenimente
Vizita Ambasadorului Federației Ruse în România
6 ianuarie – Ambasadorul Federației
Ruse în România, E.S. Domnul Valery I. KUZMIN, a avut o întrevedere cu Președintele Executiv al CCIA Timiș, dna Florica CHIRIȚĂ, pentru a conveni agenda comună de lucru pentru anul 2020, destinată dezvoltării pe mai departe a relațiilor de colaborare și valorificării oportunităților de afaceri și investiții, în contextul celor două evenimente de mare anvergură organizate de CCIAT în 2019.
Înaltul diplomat a apreciat buna colaborare cu CCIA Timiș și a reiterat necesitatea amplificării relațiilor economice dintre cele două țări. „Federația Rusă este interesată de continuarea în anumite domenii și construirea în alte domenii de relații economice și comerciale reciproc avantajoase și pragmatice cu România. Istoria relațiilor noastre are numeroase exemple vizibile ale parteneriatelor dintre țările noastre. În acest moment, atât Rusia cât și România, au două economii orientate pe afaceri și profit. Nu există nicio barieră economică care să ne separe”, a declarat E.S. Valery Kuzmin.

Vizită de lucru la Camera de Comerț Istanbul
12-15 februarie – O delegație a CCIA Timiș condusă de Florica CHIRIȚĂ – Președinte Executiv, a efectuat o vizită de lucru în Turcia pentru a se reîntâlni cu conducerea superioară a Camerei de Comerț Istanbul (ICOC). Acțiunea este urmarea primei vizite care a avut loc în septembrie 2019 și care a avut ca obiectiv identificarea de oportunități și proiecte concrete de cooperare inter -instituțională, în beneficiul comunității de afaceri din cele două regiuni și țări. Discuțiile cu dl. Israfil KURALAY, Vicepreședintele ICOC, s-au concentrat asupra conținutului Acordului de Colaborare care va fi încheiat între cele două organizații.
Documentul prevede în principal organizarea de evenimente economice – misiuni economice, forumuri de afaceri, întâlniri B2B, participarea reciprocă la târguri și expoziții, schimburi de experiență și bune practici în domeniul formării continue și a învățământului profesional, schimb de informații economice, oportunități de afaceri, colaborare în proiecte finanțate.

India, un univers al gusturilor
8 februarie – Consulatul Onorific al Indiei la Timișoara și CCIA Timiș, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii India în România, au organizat un eveniment de business de anvergură destinat relațiilor de cooperare cu India, sub genericul „Taste of India”.
În cadrul evenimentului au fost prezentate sectoarele economice de vârf din India – IT și inteligența artificială dar și vinuri și produse tradiționale indiene. Invitat special a fost Ambasadorul Indiei în România, E.S. Domnul Thanglura Darlong. Au fost prezenți oficiali ai administrației publice locale, reprezentanți ai comunității de afaceri, diplomați, mediul universitar, mass media, firme indiene care doresc să facă afaceri pe piața românească.
Două firme indiene care activează în România și-au prezentat activitatea: Tech Mahindra, una dintre cele mai mari firme din India care activează și în Timișoara în domeniile robotică și inteligență artificială, și Nestlers, agenție de imigrări și relocare de forță de muncă.

Vizita la CCIAT a noului Ambasador al Indiei în România
28 august – Președintele CCIA Timiș, domnul Georgică Cornu, a avut o întrevedere cu E.S. Domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România, și cu doamna Carmen Rusmir, Consulul Onorific al Indiei la Timișoara. Vizita în județul Timiș a Ambasadorului Indiei a avut ca obiectiv dezvoltarea schimburilor economice bilaterale și identificarea de oportunități de afaceri. Au fost punctate câteva din domeniile în care există oportunități de colaborare bilaterale, precum IT, robotică, cercetare medicală, agricultură, industria metalurgică, industria componentelor auto, turism.

Interes macedonian pentru afaceri cu firme timișene
2 octombrie – Președintele Executiv al CCIAT, doamna Florica CHIRIȚĂ, și Alexandar ZARCOV, Director Executiv al Uniunii Camerelor de Comerț din Republica Macedonia de Nord, au semnat on-line un Acord de Colaborare inter-institițional, cu susținerea Direcției pentru Diplomație Economică și Publică, și suportul Ambasadei R. Macedonia de Nord în România și al Consulatului Onorific de la Timișoara. Documentul are ca scop stabilirea cadrului general de cooperare destinat promovării comerțului și investițiilor, stimulării parteneriatelor de afaceri, dezvoltării de activități de informare legate de investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ